|
wymaga sporej dawki cierpliwości, jednak nic bardziej mylnego. Sezonowe kociołki nie potrzebują wiele uwagi i niemal „robią się same”, oszczędzając nasz czas.
Co raz częściej szukamy receptur, które uczynią nasze gotowanie szybkim i przyjemnym. Do takich z pewnością należą przepisy na dania jednogarnkowe, które idealnie wpisują się w kalendarz współczesnej, zabieganej pani domu. Są sprawdzonym sposobem na szybki obiad i zapewniają bogactwo możliwości. Wystarczy mieć ze sobą tradycyjny garnek lub wok, a następnie eksperymentować z różnymi składnikami. Kombinacji jest wiele. Do garnka możemy włożyć mięso wołowe, wędzony boczek, pomidory, paprykę, cebulę, kukurydzę czy papryczkę chilli oraz garść ulubionych przypraw. Taki obiad na pewno będzie sycący i pełnowartościowy oraz rozgrzeje zziębnięty organizm, szczególnie po długich, jesiennych spacerach.
Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Z kolei osoby, które preferują pikantną kuchnię mogą przygotować meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli i podawane z ryżem lub plackami tortilli.
Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego aromatu oraz smaku warto sięgnąć po oryginalne przyprawy orientalne takie jak sos sojowy, curry, kurkuma, kardamon. Ze względu na walory smakowe jak i dobroczynny oddziaływanie na organizm na szczególną uwagę zasługuje ten pierwszy. Eksperci zachęcają do sięgania po japońskie, naturalnie warzone sosy sojowe, jak np. Kikkoman.
Dlaczego? Ich produkcja jest w pełni naturalna. Sosy są produkowane wyłącznie ze świeżych składników: ziarna soi, pszenicy, wody oraz soli. Podczas prawie sześciomiesięcznego nieprzerwalnego procesu warzenia powstaje 300 różnych aromatów. Nadają one sosom szczególną oraz niespotykaną jakość, dzięki czemu są niezastąpioną przyprawą dla wszelkich mięs, drobiu, ryb, makaronów, potraw warzywnych oraz ryżowych.
|