|
myślami przenieśli się do ulicznej kawiarenki w samym sercu Rzymu. Kawa przygotowana przez w pełni automatyczne ekspresy do kawy SAECO jest przyjemnością dla każdego podniebienia.
Tworzenie nowej rewolucji
W 1985 r. specjaliści od kawy firmy SAECO włożyli cała swoja pasję w wynalezienie pierwszego na świecie w pełni zautomatyzowanego ekspresu do kawy. Dziś nasi inżynierowie dołożyli wszelkich starań, aby wzbogacić doznania smakowe „od ziarna do filiżanki”. Rezultatem jest ekskluzywny ekspres GranBaristo zaspokajający jeszcze więcej gustów, zamknięty w nowatorskiej obudowie. Jego stylowy, nowoczesny design kryje w sobie zestaw najnowszych technologii, które w krótszym czasie przygotują jeszcze bardziej gorąca kawę, oraz dają więcej możliwości niż kiedykolwiek w tym samym czasie ułatwiając konserwacje. Ten produkt to cos więcej niż tylko ekspres do kawy. To styl życia, którzy wszyscy chcą mieć.
Ulubiona kawa w mgnieniu oka? Oto kilka propozycji, które dopieszcza Twoje zmysły
Kuszące wersje cappuccino „rodem z Włoch”
Klasyczne cappuccino to tylko początek. Z ekspresem GranBaristo możesz wyczarować wiele wyśmienitych odmian tego napoju. Oto zaledwie kilka wybranych przepisów na klasyczne włoskie napoje na bazie cappuccino z dodatkiem tradycyjnych lokalnych składników.
GIANDUCCINO
Co warto wiedzieć o wykorzystanym w przepisie tradycyjnym włoskim składniku
Gianduia z Piemontu
Wynalezienie tego doskonałego połączenia egzotycznego kakao i wyśmienitych orzechów laskowych z regionu Piemontu znanego pod włoską nazwą „gianduia” przypisuje się mistrzom cukiernictwa z piemonckich manufaktur czekolady. Jak podaje tradycja, przysmak ten jest dziełem przypadku: w wyniku blokad handlowych związanych z toczącymi się w Europie wojnami napoleońskimi, lokalni wytwórcy czekolady zaczęli boleśnie odczuwać braki w zaopatrzeniu w kakao. Zaczęli więc mieszać kakao ze zmielonymi na proszek lokalnie występującymi orzechami laskowymi. Rozwiązanie to miało wiele zalet. Pozwalało wykorzystać łatwo dostępny surowiec oraz uniknąć licznych problemów związanych z uciążliwym transportem i wysokimi opłatami przewozowymi. Czekoladę produkowaną według nowego przepisu nazwano Gianduia na cześć popularnej postaci wywodzącej się z lokalnych tradycji karnawałowych. Na bazie masy czekoladowo-orzechowej powstają również słynne włoskie czekoladki gianduiotti.
Składniki:
Oryginalny piemoncki krem czekoladowo orzechowy gianduia (lub inny krem czekoladowo-orzechowy)
Drobno posiekane piemonckie orzechy laskowe (lub dowolne orzechy laskowe)
espresso
mleko
Sposób przygotowania:
Przygotuj doskonałe cappuccino, korzystając z ekspresu GranBaristo . Krawędź filiżanki udekoruj kremem czekoladowo-orzechowym, a następnie posyp drobno posiekanymi orzechami laskowymi.
PÓŁNOCNO-POŁUDNIOWE CAPPUCCINO
Co warto wiedzieć o wykorzystanych w przepisie tradycyjnych włoskich składnikach
Pistacje z Bronte
Uprawę pistacji na Sycylii zapoczątkowali Arabowie, którzy zdobyli wyspę w wojnie z Cesarstwem Bizantyjskim. Żyzna wulkaniczna gleba na zboczach Etny stanowiła doskonałe podłoże pod uprawę orzeszków pistacjowych. Rolnicy z okolic Bronte zagospodarowali pustkowia stale nawożone nawiewanym przez wiatr pyłem wulkanicznym (po dziś dzień plantacje pistacji nazywane są przez lokalnych mieszkańców „lochi”) i zmienili je w nietypowe tereny uprawne. Rosnące na skalistych poletkach drzewka pistacji rodzą drobne, aromatyczne owoce powszechnie cenione za wyjątkową jakość i przepiękny szmaragdowozielony kolor. Pistacje z okolic Bronte nie mają sobie równych pod względem walorów smakowych i są niezastąpionym składnikiem wielu przepisów kulinarnych oraz cukierniczych.
Miód z regionu Belluno
Miód kwiatowy z okolic Belluno we włoskich Dolomitach został oficjalnie zakwalifikowany do produktów regionalnych o Chronionej Nazwie Pochodzenia (PDO). Miód wytwarzany przez lokalny gatunek pszczoły miodnej (Apis mellifera), naturalną krzyżówkę wielu różnych ras pszczół, jest wysoko ceniony za delikatny kwiatowy aromat, czystość, właściwości zdrowotne i trwałość.
Składniki:
Miód z okolic Belluno (lub dowolny miód kwiatowy)
Pistacje z Bronte, drobno zmielone (lub inne pistacje)
espresso
mleko
kakao w proszku
Sposób przygotowania:
Zmiksuj na kremową masę zmielone pistacje i miód. Umieść niewielką porcję kremu na dnie filiżanki i, korzystając z ekspresu GranBaristo, przygotuj perfekcyjne cappuccino. Oprósz powierzchnię cappuccino kakao.
CAPPUCCINO „AMARENA”
Co warto wiedzieć o wykorzystanym w przepisie tradycyjnym włoskim składniku
Wiśnie Amarena z Modeny
Amarena jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian wiśni. Jest bardzo popularna zwłaszcza w okolicach Modeny, gdzie stanowi ozdobę większości ogrodów i sadów otaczających wiejskie domostwa nazywane casolari. Ze względu na krótki czas owocowania i trudności w przechowywaniu surowych owoców, okoliczni mieszkańcy wykorzystywali lokalne odmiany wiśni (amarena, visciola, marascha) do produkcji przetworów takich jak dżemy i syropy. Konfitura Amarene brusche di Modena – Marene wytwarzana jest wyłącznie w oparciu o tradycyjne receptury w drodze zagęszczania przez odparowanie owoców pod wpływem ciepła w otwartych słojach lub w warunkach próżniowych. Konfitura z wiśni Amarena to wyśmienity deser lub dodatek do ciast bądź lodów.
Składniki:
Konfitura z wiśni z regionu Modeny – Amarene Brusche di Modena (lub inna konfitura wiśniowa)
polewa z gorzkiej czekolady
espresso
mleko
Sposób przygotowania
Na dno filiżanki włóż łyżeczkę konfitury wiśniowej i zalej gorącą polewą z gorzkiej czekolady, a następnie espresso. Spień zimne mleko za pomocą trzepaczki aż do uzyskania kremowej konsystencji, a następnie wlej je na powierzchnię napoju. Podawaj na ciepło lub na zimno. Amatorzy słodyczy mogą całość udekorować wiśniami lub posypać wiórkami ciemnej czekolady.
GranBaristo One Touch Milk Carafe
Perfekcja prawdziwej włoskiej kawy
Aż 16 napojów kawowych za jednym naciśnięciem przycisku
Wyjątkowo gęsta pianka z mleka w idealnej temperaturze, dzięki pojemnikowi na mleko z technologią podwójnej komory, który lepiej spienia mleko bez rozpryskiwania
Szybki i doskonały rezultat dzięki technologii Thermospeed
Młynek w 100% ceramiczny dla dokładniejszego mielenia I nie przegrzewania ziaren
Rekomendowane ceny detaliczne brutto wynoszą
GranBaristo One Touch Milk Carafe Black – 5439 PLN
GranBaristo One Touch Milk Carafe Steel White – 6349 PLN
|