|
Okazało się, że spośród 446 przebadanych związków tylko dwa mają znaczący wpływ na poprawę odporności. To resweratrol obecny w czerwonych winogronach oraz pterostilbene występujący w jagodach.
Analiza wykazała, że obydwa związki, należące do grupy stilbenów: resweratrol i pterostilbene, współdziałały z witaminą D i miały istotny wpływ na zwiększanie się ekspresji ludzkich katelicydyn. Poziom katelicydyn (CAMP) – peptyd, które pomagają zapobiegać infekcjom bakteryjnym – rośnie właśnie pod wpływem witaminy D. Stilbeny to związki produkowane przez rośliny w celu zwalczania infekcji. Naukowcy twierdzą, że mogą mieć one wpływ na niektóre szlaki sygnałowe, które umożliwiają poprawne działanie witaminy D. Wydaje się, że połączenie resweratrolu lub pterostilbene z witaminą D ma znacznie większy wpływ na prawidłową pracę organizmu niż którykolwiek z tych składników oddzielnie.
Spośród badań na setkach związków, tylko te dwa wyróżniły się od razu. Ich synergia z witaminą D, która przyczyniła się do ekspresji katelicydyn, jest naprawdę intrygująca – dodaje Adrian Gombard, główny badacz z Linus Pauling Institute i profesor nadzwyczajny w OSU College of Science.
Resweratrol był już przedmiotem wielu analiz, dotyczących pozytywnych skutków jego działania, od poprawiania funkcjonowania układu krążenia do walki z rakiem i redukcji stanu zapalnego. Naukowcy z Linus Pauling Institute twierdzą, że ich badanie po raz pierwszy pokazało jak silny jest związek pomiędzy resweratrolem a witaminą D, dzięki czemu ekspresja katelicydyn zwiększyła się kilkakrotnie. Badacze nie wykluczają jednak innych związków, które również mogą odgrywać tu ważną rolę.
Katelicydyny same w sobie były także przedmiotem wielu badań. Dotychczas wykazano, że odgrywają on kluczową rolę w tzw. wrodzonym układzie odpornościowym i mają zdolność do zwalczania infekcji bakteryjnych. Wrodzona reakcja immunologiczna jest szczególnie ważna, zwłaszcza w kontekście spadku skuteczności wielu antybiotyków. Naukowcy podkreślają, że badanie zostało przeprowadzone na laboratoryjnych hodowlach komórkowych i w związku z tym, nie można mieć pewności, że ten sam rezultat zostanie osiągnięty w wyniku spożycia tych związków przez ludzi. Pomimo zainteresowania związkami takimi jak resweratrol i pterostilbene, ich bioaktywność nadal pozostaje zagadką – mówią naukowcy i dodają – Niewykluczone jednak, że związki te mogą być stosowane miejscowo, w celu wzmocnienia bariery ochronnej w ranach i infekcjach.
Pracownicy Linus Pauling Institute podkreślają, jak ważny jest rozwój badań dotyczących działania niektórych środków spożywczych na poprawę reakcji immunologicznej. W swoim raporcie stwierdzają m.in., że kontynuacja badań mogłaby prowadzić do lepszego zrozumienia, jak dieta i odżywianie wpływają na funkcje układu odpornościowego.
Źródło: Chunxiao Guo, Brian Sinnott, Brenda Niu, Malcolm B. Lowry, Mary L. Fantacone, Adrian F. Gombart. Synergistic induction of human cathelicidin antimicrobial peptide gene expression by vitamin D and stilbenoids. Molecular Nutrition & Food Research
|