|
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
5 jaj
1 szklanki Kefiru 2% Piątnica
1 szklanka Mleka 3,2% Piątnica
1 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
Nadzienie:
1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
można dodać łyżeczkę soku z cytryny
Przygotowanie:
Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę. Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle. Podajemy z ubitą 30% Śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru. Smacznego!
|