|
Większość pociech lubi te naturalne produkty, niestety nie jadają ich tak często, jak zalecają specjaliści ds. żywienia, czyli 5 razy w ciągu dnia. Okazuje się, że tylko jedno na ośmioro dzieci jada warzywa kilka razy dziennie, zaś owoce – jedno na sześcioro*.
Badania przeprowadzone na potrzeby kampanii „Pora na pomidora…” wskazują, że przeświadczenie o pozytywnym wpływie jedzenia warzyw i owoców na zdrowie jest głównym powodem, dla którego rodzice podają je swoim dzieciom. Tak uważa niemal każdy respondent*.
Owoce, nieco częściej niż warzywa, podawane są także ze względu na ich walory smakowe. Duże znaczenie w wyborze tego rodzaju produktów ma również fakt, że są słodkie. Dzięki temu, mogą one zastępować dzieciom słodycze (37%) i po prostu im smakują*. Jeśli zaś chodzi o warzywa, to poza zdrowiem - jako głównym powodem dla którego podawane są one najmłodszym (97%), ważne jest również to, że są smaczne (68%). Ponadto niemal co drugie dziecko, zdaniem rodziców, lubi warzywa (46%)*.
Warzywa i owoce dostarczają składników, których organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, ani magazynować. Okazuje się więc, że dieta pozbawiona tych produktów jest niepełnowartościowa. U dzieci w okresie wzrostu i rozwoju, zapotrzebowanie na energię, witaminy i składniki odżywcze jest tym bardziej zwiększone. Dlatego też pamiętajmy, aby regularnie podawać maluchom warzywa i owoce, gdyż bezpośrednio wpływają na ich prawidłowy rozwój.
Włączając te produkty do każdego posiłku pociech warto znać ich najważniejsze właściwości, oto one: dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, regularne spożywanie warzyw i owoców może wzmocnić odporność dziecka, gdyż są one źródłem cennych witamin: witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz witamin E i K. Ponadto zawierają sporo składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń i sód.
Są źródłem cennego błonnika
Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on jednak bardzo ważną rolę, m.in.: posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit oraz neutralizuje substancje toksyczne.
Wykazują działanie alkalizujące
Na drodze przemian metabolicznych zachodzących w organizmie powstają produkty alkalizujące i zakwaszające. Aby nie doprowadzić do nadmiernego zakwaszenia organizmu należy codziennie jeść warzywa i owoce. Zabezpiecza to m.in.: przed rozwojem drobnoustrojów oraz jest niezwykle ważne dla odpowiedniego przewodnictwa mięśniowo - nerwowego.
Wspomagają wzrok
W kukurydzy, brokułach i szpinaku znajdują się barwniki – luteina i zeaksantyna. Ich wysokie stężenie we krwi może chronić siatkówkę oka przed uszkadzającym wypływem promieniowania słonecznego.
– Trudno nie doceniać roli, jaką warzywa i owoce odgrywają w diecie dzieci. Ich regularne spożywanie może nie tylko wspomóc prawidłowy rozwój maluchów, ale także uchronić je przed tak powszechnymi chorobami jak: otyłość, cukrzyca lub nadciśnienie – mówi Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint, ekspert kampanii „Pora na pomidora…”. - Starajmy się zatem, by warzywa i owoce występowały w każdym posiłku w ciągu dnia, gdyż to najprostszy sposób dbania o zdrowie najmłodszych – dodaje.
|