Ja mam wyprobowany przepis na salatke ala geros (warstwowa), nadajaca sie na kazda impreze, paluszki lizac..
Ja robie ja dosc duzo, w naczyniu zaroodpornym gdyz nie mam innego takiego naczynia zeby polozyc na stol szklanek z przykryciem, tak zeby na imprezie wystarczylo jej.
Skladniki Wam napisze na oko, bo zalezy w jakim naczyniu duzym bedziecie je ukladac.
Skladniki wymieniam po koleji jak je kroje i ukladam w naczyniu:
1. Kurczak- kupuje 2 piersi z kurczaka, ktoje drobno w dosteczke i smaze na oleju,przyprawiam wegeta, pieprzem i duzo przyprawy curry, gdy gotowe czekam az wyzimnieje i ukladam w naczyniu
2. Ketchub- najlepeij pudliszki, smaruje kurczaka dosc grubo, ok 0,5 cm
3. Ogórki konserwowe- kroje drobniutko w kostke, lub jak sa male w plasterki, przed nalozeniem daje je na druszlak zeby rok od nich odciekl
4. Ser żółty- ok 25-30 dag, tre go na tarelku na grubych oczkach
5.Sos: robie go dosc duzo, ok 0,5 litra i dzieje na dwie czesci, jedna wieksza i mniejsza, ta mniejsza smaruje ser; robie go z smietany(jogurt naturalny, kefir kto co ma)majonezu, troszke musztardy, pipeprz, sol, sok z cytryny (smietany i majonezu ma byc pol na pol);
6. Kapusta pekinska- kroje ja drobno i leciutko sole,
7. Cebula- w kosteczke,
8. Ogorek szklarniowy, zielony- kroje go drobniutko w kosteczke, leciutko sole i daje na druszlak, zeby soki puscily,
9. Kukurydza- odciekam wode,
10. Pomidory- w wieksza kostke i daje na druszlak zeby odciekly,
11. Sos- polewam wieksza polowa,
Przykrywam i odkladam w chlodne miesce.
Skladniki jak: ogorki,pomidory daje na druszlak z tego wzglegu zeby na dnie salatki w naczyniu nie dromadzily sie te soki, gdyz to wyglada nie estetycznie i kurczak jest przesiakniety. Im lepeij te skladniki odcedzimy, potrzymamy na druszlaku tym mniej soku bedziemy miec na dnie.
Salatka jest dosc czasochlonna ale gwarantuje ze zablysnie na stole, ja ja poprostu uwielbiam.
_________________