Ten przepis z ananasem bardzo ciekawy, choć pewnie bałabym się go zrobić
Ale ananas chyba może być też z puszki, jedynie tyle, że odsączony z zalewy / soku, tak przynajmniej wynika z przepisu.
Ja mam w domu całą książkę pt.
Kuchnia erotyczna (mama mi kupiła
) i może czegoś poszukam, choć większość jest niespecjalna.
Edit:
Znalazłam coś, co przy jakiejś okazji sama chyba zrobię. Podam cały przepis z książki, choć pewnie go zmodyfikuję
Czekoladowe fondue z owocami i ciasteczkami
Ptysiowe krążki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 jajek, sól
Kruche serduszka: 20 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag zmielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, 2 żółtka, cytryna
Biszkoptowe usteczka: 10 dag mąki ziemniaczanej, 15 dag mąki pszennej, 4 jajka, 18 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Fondue: 45 dag czekolady deserowej, 2 i 1/2 szklanki śmietany kremówki, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 5 dag masła, 1 kg owoców (np. truskawki, banany, mandarynki, gruszki, winogrona)
Ptysie: szklankę wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i szybko utrzeć. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, zdjąć je z ognia i lekko ostudzić. Ucierać, wbijając po jednym jajku, aż ciasto ostygnie. Włożyć do szprycy, wyciskać krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min. w temp. 220st C.
Serduszka: Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Mąkę przesiać z migdałami na stolnicę, wbić żółtka, wsypać cukier puder. Dodać pokrojone na kwałki masło, skórkę i sok z cytryny, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek, foremką w kształcie serduszka wyciąć ciasteczka, ułożyć na blasze, piec 10-12 min. w temp. 200st C.
Usteczka: zółtka oddzielić od białek, utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek przesiać, wymieszać. Dodawać po łyżce do masy, cały czas mieszając. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier. Pianę delikatnie wymieszać z masą żółtkową. Ciasto nałożyć łyżką na natłuszoną blachę, formując ciasteczka w kształcie usteczek. Piec ok. 12 min. w temp. 180st. C.
Founde: czekoladę połamać na kawałki. Do naczynia do fondue włożyć czekoladę, wlać śmietanę likier, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się stopi. Dodać masło, mieszać, aż się stopi.
Naczynie z gorącą masą czekoladową umieścić na podgrzewaczu. Ciasteczka i obrane i pokrojone owoce nadziewać na szpikulce i zanurzać w gorącej czekoladowej masie. Funkcję zestawu do fondue może pełnić ładna, żaroodporna miska, którą wystarczy podstawić np. na podgrzewaczu do herbaty.
Z modyfikacjami będzie fajne
_________________
edytowany: 1 raz | przez egocentric | w dniu: 04-02-2008 16:10