|
Ostatnio strasznie dużo w mediach mówi się o dobroczynnym działaniu błonnika pokarmowego, ale jak patrzę na opakowania produktów i porównuję zawarte w nich wartości odżywcze to błonnik znajduje się w zaledwie garstce produktów, a może błonnik jest dostępny np. w proszku i można dodawać go do potraw? _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
Dalia, podobno prawie każdy nieprzetworzony produkt roślinny stanowi dobre źródło błonnika.
błonnik w warzywach i owocach
- suche nasiona strączkowe (15-25%)
- owoce suszone (10-12%)
- porzeczki (czarne, czerwone, białe), truskawki, maliny (6-7%)
- marchew, pietruszka, bób, seler (3-6%)
- kapusta biała, pomidor, sałata (1-2,5%)
- jabłka, śliwki, gruszki, cytrusy, banany, ananasy, jagody (2%)
gdzie możesz znaleźć błonnik pokarmowy?
- pieczywo z ziarnami zbóż
- pieczywo z rodzynkami
- pieczywo żytnie
- ryż niełuskany
- produkty owsiane
- musli
- ziarna pszenicy
- kiełki jęczmienne
- kasza gryczana
- otręby
- fasola biała i fasola nerkowata
- groch
- groszek zielony
- soczewica
- daktyle
- figi
- suszone owoce tropikalne
- orzechy
- nasiona sezamu
- mak
- maślanka
- jogurt
- pierniki
- syrop
- syrop z owoców dzikiej róży
- sok pomarańczowy
do wyboru do koloru myślę że bez problemu ułożysz dietę bogatą w błonnik, pamiętaj tylko, że tak jak niedobór, tak i nadmiar błonnika jest niekorzystny. _________________ pozdrawiam
Renia
|