dzikuska
to jest przepis na krewetki
i opkaowanie krewetek sredniej wielkosci
pol.lyzeczki soli
pol.lyzeczki pieprzu
pol.lyzeczki bialego octu winnego
2 lyzki oliwy
3 lyzki masla
2 lyzeczki soku z cytryny
4 zabki czosnku
krewetki oplukac w wodzie i odsaczyc na sicie
2 zabki czosnku rozetrzec z sola i pieprzem ,dolac pol.lyzeczki octu dodac krewetki i wymieszac.odstawic na 30 minutek
pozostaly czosnek rozgniesc na patelni rozgrzac oliwe i maslo wrzucic czosnek i smazyc 2 minutki potem dodac krewetki i smazyc po 1.5 minuty z kazdej strony gdyz zrobia sie rozowe zdiac z ognia.
mozna podawac je z ryzem posypac natka na wierzch to juz mozna sobie eksperymentowac przygotowanie szybkie latwe i proste polecam
mam tu jeszcze drugi takze pyszniutki
nalesniki z sosem serowo-grzybowym
usmazyc dosc cienkie nalesniki,do nalesnika wlozyc plasterek szyneczki i plasterej serka zoltego
w rondelku rozpucic lyzke masla i oleju udusic drobno posiekana cebulke i wlasnie teraz najlepsza pora bo sa grzybki jesli ich nie mamy pieczarki beda rowniez super pasowaly
wiec dodajemy do rondelka obrane pokrojone grzybki(ilosc grzybkow w zaleznosci na ile osob)doprawic do smaku dodac koperek i dusic 10 minutek,potem dodac smietane i ulubione ziola
potem na glebokiej blaszce ukladamy nalesniczki polewamy sosem i zapiekamy okolo 15 minutek mniam juz sie glodna zrobilam na sama mysl
_________________
edytowany: 1 raz | przez izuniabkw | w dniu: 14-10-2008 7:18