Są różne rodzaje tłuszczów. Spożycie części z nich powinno się ograniczać, inne nie szkodzą naszemu zdrowiu, a nawet są organizmowi potrzebne. Osoby, które starają się stosować dietę niskotłuszczową, często w zamian włączają do swojego jadłospisu bardzo dużo prostych węglowodanów.
Następują wtedy gwałtowne wahania poziomu glukozy we krwi. Może to prowadzić do procesów zapalnych, które zwiększają ryzyko zawału serca. Niektórzy, żeby zwalczyć ten problem, stosują stale leki obniżające poziom cholesterolu we krwi, ale radzimy traktować je jako tymczasowy środek zaradczy. Proponujemy natomiast zmiany nawyków żywieniowych, dzięki którym stężenie zarówno tłuszczów, jak i glukozy w naszej krwi będzie się utrzymywało na zdrowym dla serca poziomie.
Pokazujemy jakie produkty należy jadać, a jakich unikać. Rozprawiamy się przy tym z wieloma mitami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Czytelnicy znajdą też w naszej książce 102 przepisy na łatwe w przygotowaniu i smaczne, a przede wszystkim zdrowe dla serca potrawy.