|
Teraz, gdy na dworze jest tak upalnie, świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego ale nie brak zwolenników eksperymentowanie z innymi rodzajami tego głównego składnika.
Składniki:
2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)
2 jajka
150g cukru białego
½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
1 margaryna
1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich (np. Bakalland)
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 opakowanie prażonych migdałów
Przygotowanie:
Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.
|