| 
	
	
	 
	Miło jest rozpocząć dzień kromką jeszcze ciepłego, świeżego i chrupiącego pieczywa, które z pewnością wywoła uśmiech na twarzy oraz cichy zachwyt „mmm, ale to dobre”. Wszystkim, którzy pragną rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba przedstawiamy sprawdzony, zdrowy, nienudny przepis. 
 
 Składniki:
 150 g Otrąb Owsianych Wysokobłonnikowych Kupiec
 400 ml wody
 20 g drożdży
 500 g mąki pszennej
 1 łyżeczka soli
 100 g mieszanych ziaren plus porcja do posypania
 
 Sposób przygotowania:
 Otręby wsypać do miski, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w pozostałej ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać do otrąb, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać do miski z otrębami. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękoma na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość należy uformować dwa okrągłe bochenki, posmarować wodą, posypać ziarnami i lekko je wcisnąć w ciasto. Bochenki odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220oC. Wierzch bochenków naciąć. Wstawić bochenki do piekarnika i piec około 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć i odstawić na kratkę z piekarnika, aby ostygły.
 Smacznego!
 
 Autor przepisu: Piotr Kucharski		 
	 
		
		
	
	
	 |