w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jak przechowywać żywność i napoje latem?
data publikacji: 14-06-2013 r.
Latem chętnie każdą wolną chwilę spędzamy na świeżym powietrzu, korzystając z pięknej pogody. Warto jednak pamiętać, że przed promieniami słonecznymi należy chronić nie tylko skórę, czy oczy, ale również żywność.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Soki czy mleko narażone na kontakt ze światłem tracą swoje cenne wartości odżywcze. Dlatego chcąc w pełni zachować ich jakość najlepiej wybierać produkty w opakowaniach kartonowych, zapewniających odpowiednią barierę przed światłem.

Podczas codziennych zakupów staramy się wybierać produkty zawierające najwięcej witamin i innych wartości odżywczych. Wiedzę na temat ich zawartości czerpiemy z informacji podanych na opakowaniu. Tylko czy po kilku tygodniach transportu, magazynowania i eksponowania na sklepowej półce produkt nadal je zawiera?

Na jakość każdego produktu spożywczego wpływają różne czynniki zewnętrzne, jak na przykład powietrze, bakterie, czy światło. Wartość produktu zależy od ilości zawartych w nim składników odżywczych, które są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne. Dlatego wybierając produkt w opakowaniu powinniśmy kierować się nie tylko jego wyglądem czy poręcznością, ale przede wszystkim skutecznością ochrony najważniejszych składników.

Bezpieczeństwo jest postrzegane przez Polaków jako kluczowy aspekt dotyczący produktów spożywczych. Takiej odpowiedzi udzieliło ponad 90% respondentów, którzy wzięli udział w badaniu przeprowadzonym w styczniu 2013 r. przez Ipsos na zlecenie Tetra Pak. Jednocześnie 62% osób oczekuje, że opakowanie zapewni wysoką jakość produktu spożywczego. Z kolei ponad 70% badanych uważa, że to kartonik jest opakowaniem, który chroni najlepiej produkt spożywczy.[1]

Tymczasem samo światło ma właściwości, które powodują rozkład witamin żywności. Przede wszystkim dotyczy to witaminy C i b-karotenu zawartych w sokach. Światło przyspiesza również utlenianie tłuszczów w takich produktach spożywczych jak mleko, sery, zupy czy sosy. Zmiany te przyczyniają się do powstania nieprzyjemnego smaku i zapachu w przechowywanej żywności. Wszystkie te reakcje prowadzą do obniżenia wartości odżywczej produktów.

– Pogorszenie jakości mleka podczas jego przechowywania najwolniej przebiega w tych produktach, które zapakowane są w materiały o najwyższej barierowości. Jeśli tlen czy światło nie mogą przedostać się do środka, produkt zachowuje swoją pierwotną jakość – mówi prof. Helena Panfil-Kuncewicz z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. – Najważniejszą funkcją każdego opakowania jest zapewnienie jak najlepszej ochrony produktu przed czynnikami zewnętrznymi - dodaje.

– Żywność zapakowana w karton zachowuje swoje wartości odżywcze i walory smakowe – podkreśla Radosław Rozmierski, kierownik ds. zapewnienia jakości w firmie Tetra Pak. – Bezpieczeństwo żywności zapewniają trzy warstwy ochronne: tektura, chroniąca przed światłem i nadająca opakowaniu kształt i trwałość, polietylen, chroniący produkt przed wpływem czynników zewnętrznych i - w przypadku opakowań aseptycznych* - cienka folia aluminiowa, chroniąca przed działaniem tlenu i stanowiąca dodatkową ochronę przed światłem. Wszystkie warstwy opakowania tworzą razem doskonałą barierę zabezpieczającą produkt przed mikroorganizmami – dodaje.

Kartony, znane głównie jako opakowania dla soków i mleka, przez lata zmieniały swoje kształty i zamknięcia, aby były coraz bardziej wygodne w użyciu. Dzięki temu, że nie tłuką się, są bezpieczne w użyciu, nawet dla małych dzieci. Dodatkowo są przyjazne dla środowiska, ponieważ wytwarza się je głównie z surowców odnawialnych oraz mogą być w pełni poddawane recyklingowi.

[1] Badanie przeprowadzono na ogólnopolskiej próbie. Całkowita wielkość próby wynosiła 800 respondentów, z których grupa reprezentacyjna to osoby w wieku 18-60, które kupują i piją mleko i napoje mleczne (np. jogurty, maślanki) co najmniej raz w miesiącu.

* Przetwarzanie i pakowanie produktów w technologii aseptycznej zapewnia bezpieczeństwo żywności, utrzymując jej świeżość i zapach przez kilka miesięcy bez konieczności schładzania czy stosowania środków konserwujących. Technologia ta pozwala produktom utrzymać kolor, teksturę, smak i walory odżywcze.

autor: / źódło: / opracowanie:
Tetra Pak
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Inne sprawy
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Jak przechowywać żywność i napoje latem?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB