w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Chcesz odżywiać się zdrowo?
data publikacji: 02-06-2013 r.
Mięso ryb uchodzi za jeden z najzdrowszych wyborów żywieniowych. Zawiera ono wiele składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym kwasy Omega-3, proteiny, wapń, białko w dużych ilościach czy jod.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Prawda ogólnie znana a mimo to spożycie ryb jest nadal stosunkowo niskie. Pytanie, dlaczego? Mimo szerokiej kampanii Unii Europejskiej na rzecz spożywania ryb, nie notuje się znacznego wzrostu ich konsumpcji. Z badań wynika, że w Polsce zjada się około 13 kilogramów na 1 mieszkańca w ciągu roku. Podobnie sytuacja wygląda w Niemczech czy Czechach. Znacznie większe spożycie obserwujemy z kolei w państwach, które bezpośrednio opierają swoją gospodarkę na sprzedaży ryb – jak Portugalia czy Litwa. Tam roczna konsumpcja wynosi około 30 do 50+ kilogramów na jednego mieszkańca.

Mimo ogólnie niskiego średniego spożycia, uznaje się, że w tej chwili najprężniej rozwijającą się gałęzią gospodarki jest właśnie produkcja ryb. W ostatnich latach furorę na świecie robi świeża tilapia. W Polsce w 2012 roku powstała najnowocześniejsza w Europie akwakultura, w której hoduje się tilapię czerwoną i srebrną. W chwili obecnej firma Global Fish jest jedyną w Europie środkowo-wschodniej, która dostarcza do sklepów świeżą, nie mrożoną tilapię.

Zdrowo!
Nie od dziś wiadomo, że mięso ryb ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych niż każde inne mięso. Dotyczy to zarówno gatunków słodko- jak i słonowodnych. Ryby są także idealnym rozwiązaniem dla osób, które się odchudzają. Składają się w 57-82% z wody. Jest to największy procent w produktach mięsnych, które spożywa człowiek. Ryby są stosunkowo „chudym” mięsem, gdyż zawierają tylko 13-27% tłuszczu. Białko, niezbędne np. do budowy kości, prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, stanowi aż 12-24%. Niska zawartość węglowodanów, maksymalnie 1%, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia czy nerek.

Kwasy Omega-3
Ryby, co najważniejsze, są bogate w kwasy Omega-3, których występowanie jest mocno ograniczone. Odgrywają one niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu człowieka:
zapobiegają powstawaniu miażdżycy;
zmniejszają ryzyko wystąpienia arytmii serca;
sprzyjają zwiększeniu poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi;
obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór;
poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci;
mają działanie przeciwzapalne;
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego odpornościowego;
zwiększają produkcję serotoniny.

Bez tego się nie obędziesz?
Mówiąc o rybach nie można zapomnieć o minerałach i witaminach, jakie występują w ich mięsie. Będzie to na pewno jod, który wchodzi w skład hormonu tarczycy – tym samym odpowiada za prawidłowy metabolizm i pracę układu nerwowego. Potem mamy selen, który obniża ryzyko wystąpienia nowotworu, a także opóźnia procesy starzenia. Mięso ryb jest także bogate w wapno, które jest elementem budulcowym kości, ma również działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

By jednak wszystkie te dobroczynne składniki dostarczyć do organizmu, szczególna uwagę należy zwrócić na jakość rybiego mięsa. Ważne, by ryba była świeża, nie głęboko mrożona, by pochodziła z wiadomego źródła – najlepiej z hodowli rodzimej, gwarantuje ona świeżość mięsa, którego nie trzeba importować .
Przykładowy przepis na pyszny i zdrowy rybny obiad:

Świeża Tilapia duszona w białym winie

Składniki
• 6 filetów ze świeżej Czerwonej Tilapii Global Fish
• 2 pokrojone dymki
• 1 biała część pora, pokrojona w pół plastry
• 2 łyżki masła
• odrobina oliwy
• ¼ szklanki soku z różowych grejpfrutów
• Szklanka białego półwytrawnego wina
• sól, pieprz
• kilka listków świeżej kolendry
• mała garść świeżych owoców żurawiny lub czerwonej porzeczki
 
Przygotowanie
Na początku przygotowujemy warzywa, tj. dymkę kroimy na drobno a por na plastry. Następnie podsmażamy je na maśle z dodatkiem oliwy. W tym samym czasie przyprawiamy filety z Czerwonej Tilapii. Gdy warzywa będą już gotowe, kładziemy na nich rybę, którą polewamy sokiem grejpfrutowym i uzupełniamy winem. Wszystko dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie rybę delikatnie przekładamy na talerz. Warzywa kładziemy obok ryby. Na końcu filety oprószamy świeżo posiekaną kolendrą i ozdabiamy owocami żurawiny. Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Global Fish
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Chcesz odżywiać się zdrowo?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB