|
Wystarczą świeże owoce i mleko, a o resztę zadba kuchenka mikrofalowa Cello firmy Samsung wyposażona w opcję robienia jogurtu.
Jogurty owocowe zachwalane są, jako zdrowe śniadanie lub przekąska. Tymczasem lekarze i dietetycy ostrzegają, że zdrowe są owszem, ale tylko jogurty naturalne. Natomiast owocowe dostępne w sklepach mają za dużo cukru i sztucznych dodatków, a za mało… owoców.
Co zrobić, żeby nie rezygnować z pysznych owocowych jogurtów, a jednocześnie zachować zdrową dietę? Przygotować jogurt w domu. Żeby to zrobić, nie musimy kupować kolejnego dużego urządzenia, które zajmie miejsce w naszej kuchni i będzie służyło tylko do przygotowania jednego typu dania. Kuchenka mikrofalowa MC32F606TCT firmy Samsung, poza opcjami pieczenia, ma również funkcję fermentacji, umożliwiającą przygotowanie jogurtu.
Jak samemu zrobić jogurt
Potrzebny jest jogurt naturalny, mleko i owoce lub na przykład miód. Na porcję dla rodziny wystaczy wymieszać 150 g jogurtu naturalnego z 500 ml mleka (najlepiej 3,5% tłuszczu ) oraz ulubionymi dodatkami (świeżymi truskawkami, malinami, jagodami i innymi owocami lub miodem).
Potem przelewamy wszystko do jednego naczynia, przykrywamy przezroczystą folią spożywczą i wstawiamy do mikrofalówki. Wciskamy przycisk Yogurt i… nic więcej nie musimy robić. Kuchenka sama ustala czas potrzebny do przeprowadzenia procesu fermentacji naszego jogurtu.
Taki jogurt ma tyle cukru, ile zechcemy – możemy też zwykły biały cukier zastąpić zdrowszym odpowiednikiem – cukrem trzcinowym, brzozowym czy nawet słodzikiem. My decydujemy o tym, ile dodamy owoców. Taki jogurt ma też naturalny kolor i odpowiednią konsystencję. I na pewno jest zdrowy.
A jeżeli w zimowy poranek nie mamy ochoty na jogurt, tylko na coś ciepłego, to korzystając z tej samej kuchenki mikrofalowej, możemy podgrzać bułeczki, czy zrobić kiełbaski na gorąco.
Najnowsza kuchenka mikrofalowa Cello MC32F606TCT mająca opcję robienia jogurtu będzie w sprzedaży pod koniec drugiego kwartału 2013 roku
|