w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jak zmniejszyć gorycz ciemnej czekolady?
data publikacji: 14-05-2013 r.
Koncern Barry Callebaut opracował formułę, która pozwala na zmniejszenie uczucia goryczy w czekoladzie o wysokiej zawartości kakao.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Jest to możliwe dzięki użyciu ziaren zielonej kawy, które dzięki specjalnemu procesowi parzenia nie mają posmaku kawy, a mimo to zwiększają zawartość antyoksydantów. Koncern złożył już wniosek o patent i opublikował szczegółowy skład czekolady, opisując użycie nieprażonych zielonych lub średnio palonych ziaren kawy jako uzupełnienie czekolady.

Z jednej strony, zastąpienie kakao przez tańszą kawę służy jako wypełniacz objętości, z drugiej natomiast, znacznie zmniejsza gorycz, często utożsamianą z czekoladą o wysokiej zawartości kakao – czytamy w zgłoszeniu patentowym. Zgodnie z tym wzorem, kakao jest częściowo zastępowane kawą, która maskuje gorycz ziaren kakaowca. W efekcie kakao nabiera łagodnego smaku, ale aromat kawy nie jest wyczuwalny.

Według koncernu Barry Callebaut zielona kawa może być używana do zwiększenia zawartości antyoksydantów, a naturalny słodzik – stewia może być stosowany jako substytut cukru. Ponadto, lekko przetworzone zielone ziarna kawy, zawierają duże ilości związków fenolowych takich jak kwas chlorogenowy. W związku z tym możliwa jest produkcja czekolady pozbawionej aromatu kawy i jednocześnie wzbogaconej w polifenole. Pracownicy Barry Callebaut mają nadzieję, że formuła czekolady zawierającej 40% kakao sprawi, że stanie się ona bardziej atrakcyjna dla konsumentów, którzy skarżą się na gorycz w produktach o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.
Zgodnie z opracowaną formułą, sproszkowane niepalone lub średnio palone ziarna zielonej kawy dodaje się w granicach od 1 do 60%, w stosunku do masy produktu. Ziarna kakaowe mogą być dowolnego pochodzenia i nie ma znaczenia czy są sfermentowane. Miazga kakaowa jest wytwarzana według standardowych procesów. Przed dodaniem kawy, średnio palone ziarna zostają zmiękczone przez moczenie lub podgrzanie. Proces ten odbywa się przed zmieleniem ich z ziarnami kakaowca.

Zgodnie z regulacjami prawnymi, obowiązującymi w Unii Europejskiej i USA, mielona kawa może być opcjonalnym dodatkiem do produktów z ziaren kakaowca. Jeśli ziarna kawy są podgrzewane w temperaturze odpowiedniej dla kakao, tracą one charakterystyczny zapach kawy. Ziarna kawy zaczynają wytwarzać rozpoznawalny aromat, kiedy palone są w około 200 °C lub w temperaturach wyższych przez przynajmniej godzinę, za to temperatura palenia ziarna kakaowca wynosi około 120°C.

Źródło: Barry Callebaut, Cocoa composition, process and product 
http://www.foodnavigator-usa.com/R-D/Dark-chocolate-bitterness-can-be-reduced-with-green-coffee-finds-Callebaut

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Żywność, Żywienie, Życie
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Jak zmniejszyć gorycz ciemnej czekolady?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB