Składniki (dla 2–3 osób)
250 g piersi kurczaka
1 mała papryczka chili
5 cm świeżego imbiru
500 g dyni najlepiej hokkaido
1 puszka mleka kokosowego o pojemności 400 ml
200 ml bulionu (patrz przepis str. 160) lub wody
świeża kolendra
2 cebule
2 ząbki czosnku
ostra papryka
słodka papryka
sól, pieprz
Przygotowanie:
• Kurczaka pokrój w kostkę o boku 2 cm.
• Imbir obierz i drobno pokrój. Tak samo przygotuj chili.
• Kurczaka włóż do miski, dodaj imbir, chili, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, odrobinę soli i pieprzu. Całość wymieszaj i odstaw.
• Dynię obierz (choć w przypadku hokkaido to
niekonieczne) i pokrój w kostkę, uprzednio po-zbywszy się
pestek.
• Czosnek i cebulę obierz i drobno pokrój. Przy-smaż je na
oliwie z oliwek i po chwili dodaj dynię. Smaż przez 2 minuty
• Do dyni wlej bulion lub wodę, a gdy się zagotuje, dodaj
mleko koksowe. Miksuj całość blenderem aż do uzyskania
gładkiej konsystencji.
• Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż na niej kurczaka
ok. 4 minut.
• Podsmażonego kurczaka dodaj do zupy. Gotuj ją na
małym ogniu przez 5 minut i dopraw do smaku.
• Gotowy krem z dyni podawaj ze świeżą kolendrą
Stylizacja: Danuta Bolko i Marta Skutnik/madeinbrain.com
Zdjęcia: Piotr Bolko/madeinbrain.com
Przepis na zupę z dyni pochodzi z książki Ani Starmach "Pyszne 25"