|
Kontrolowany proces tłoczenia na zimno pozwala na pozyskanie dziewiczego oleju najwyższej jakości. Oferowany w smukłych, szklanych butelkach (dla zachowania cennych składników odżywczych) przyczyni się polepszenia zdrowia konsumenta i doda potrawom niepowtarzalnego aromatu.
Olej z sezamu toczony jest z jasnych, lekko prażonych ziaren sezamu. Jest bogaty w witaminę E (w stu gramach oleju jest aż 40 mg witaminy E), witaminę K, kwasy tłuszczowe nienasycone oraz lecytynę. Olej sezamowy to również skarbnica kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, głównie kwasu linolowego oraz kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Te związki wraz z sezaminą (naturalny antyutleniacz) sprawiają, że olej sezamowy doskonale pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć dawkę leków przyjmowanych na nadciśnienie. Badania dowiodły, że spożywanie przeciętnie 35 gramów dziennie oleju sezamowego przez 60 dni powoduje spadek ciśnienia tętniczego.
Wyjatkowy smak i aromat sprawia, że olej sezamowy szczególnie nadaje się do dań kuchni orientalnej oraz do deserów. Przechowywany bez dostępu światła na długo zachowuje swoje cenne właściwości.
Olej z sezamu oferowany przez Dorapol nie zawiera sztucznych konserwantów ani barwników.
Zdrowie ukryte w ziarnie
Zastosowany w kuchni olej sezamowy pozwala znacznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszyć dawkę leków - poinformowano na 15 zjeździe Inter-American Society of Hypertension w San Antonio. Wcześniejsze badania wykazały również korzystny wpływ oleju sezamowego w nadciśnieniu leczonym lekami moczopędnymi oraz beta-blokerami.
|