|
W krótkim czasie można jednak przygotować zdrowe i bardzo efektowne przekąski, cieszące oko wyglądem, smakiem i oryginalnością. Dlatego, gdy następnym razem zaprosisz gości do siebie, zaproponuj im - zdrowe przekąski na przyjęcie.
Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji „Gotuj o wszystko” zdradza, jak przygotować pyszne wytrawne babeczki i orzechowe trufle z kaszy jaglanej. Sprawdź, jakie to proste!
Wytrawne babeczki
Składniki:
• 200 g kaszy gryczanej Kupiec
• 2 opakowania długo dojrzewającej szynki (np. szwarcwaldzka)
• 100 g długo dojrzewającego sera np. bursztyn
• 2 jajka
• 0,5 pęczka natki pietruszki
• sól i pieprz do smaku
• 100 g twarogu
• blaszka do mufinek (12szt)
Sposób przygotowania:
Blaszkę do mufinek wyłożyć szynką w kształcie otwartej róży, dwa plasterki na jedną babeczkę. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Starty ser, posiekaną natkę pietruszki i ugotowaną kaszę, i jajkiem mieszamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wypełniamy różyczki do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165o C z włączonym termoobiegiem i zapiekamy ok 15-20 min.
Orzechowe trufle z kaszy jaglanej
Przepis wykorzystany w Dzień Dobry TVN
Składniki:
• 100 g kaszy jaglanej Kupiec
• 50 g suszonych moreli
• 50 g suszonych śliwek
• 50 g rodzynek
• 50 g płatków migdałowych
• 50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
• 0,5 szklanki soku jabłkowego
• 1 łyżka miodu
• 1 szczypta soli
• 100 g łuskanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Wlać sok jabłkowy i gotować, aż zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawić do ostygnięcia. Dodać miód i sól do smaku. Z ostygniętej masy formować kulki.
|