Podobnie warto pomyśleć o noworocznym obiedzie, by przygotowane dania zachwyciły rodzinę. Inspiracji dostarczają szefowie kuchni Knorr.
Sylwester od kuchni
W menu na Sylwestra powinny się znaleźć zarówno ciepłe dania, bo noc jest długa, przekąski, po które można sięgnąć w każdej chwili, jak i zakręcone desery. W roli głównej mogą wystąpić mięsne roladki – pozwalają stworzyć na talerzu wspaniale prezentujące się sylwestrowe kompozycje. Szefowie kuchni Knorr polecają Roladki z indyka po hawajsku oraz Roladki z karkówki z jabłkiem. Na pewno sprawdzą się również dania z kurczaka, jak choćby proste w przygotowaniu Cytrusowe szaszłyki z kurczaka lub Kurczak w czerwonym curry. Pysznie i nieco ekstrawagancko!
Na stole przez całą noc koniecznie muszą znajdować się przekąski, by można je było „złapać”, kiedy tylko poczujemy ochotę na małe co nieco, choćby w tańcu. Nadziewane paluchy z farszem z boczku podane z sosem czosnkowym czy Przekąska z grillowanego indyka, czyli grillowany w piekarniku filet z indyka zaserwowany na bagietce z sałatą i pomidorem, zasłużą na pochwały gości sylwestrowego przyjęcia. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć ich bardziej wyrafinowanymi przekąskami, warto postawić na owoce morza, np. Chrupiące kalmary z ryżem, lub nietypowe, nieznane powszechnie składniki, przygotowując np. Przekąskę z sera Halloumi i chourizo. Wzrok uczestników imprezy niewątpliwie przyciągnie także Krem z awokado z wędzonym łososiem – takie kulinarne cudo nieczęsto mamy ochotę spróbować! A co na deser? Smażone banany z sezamem lub Kokosowe fondue zaspokoją chęć sylwestrowych imprezowiczów na słodkie pyszności.
Roladki z indyka po hawajsku
Składniki: pierś z indyka - 400 gramów ser żółty - 100 gramów Fix Kurczak po hawajsku Knorr rukola - 50 gramów wędzony boczek - 100 gramów mleko - 150 mililitrów ziemniaki (najlepiej młode i małe) - 200 gramów woda - 150 mililitrów czerwona papryka - 1 sztuka wykałaczki
Sposób przygotowania:
Upiecz ziemniaki w całości. Paprykę pokrój, a ser zetrzyj.
Piersi z indyka pokrój w plasterki, rozbij je młotkiem i ułóż na każdym ćwiartkę upieczonego ziemniaka, kawałek papryki, ser oraz listki rukoli. Mięso zwiń ciasno, a następnie owiń plastrem boczku. Roladkę nadziej na wykałaczkę, aby nie rozwinęła się podczas pieczenia. Mięso obsmaż na patelni. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotuj Fix Knorr, mieszając go z 150 ml wody i 150 ml mleka. Przygotowany sos z Fix Knorr wlej na patelnię i dodaj upieczone roladki. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj jeszcze przez 5 minut na wolnym ogniu.
Nadziewane paluchy
Składniki: wędzony boczek - 25 dekagramów sok z cytryny - 1 łyżka Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 opakowanie żółtka - 2 sztuki ser żółty - 20 dekagramów majonez - 3 łyżki serek homogenizowany - 25 dekagramów migdały w płatkach - 10 dekagramów masło - 3 łyżki sól - 1 szczypta mąka - 3 szklanki kostka masła - 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Zagnieć mąkę z serkiem, kostką masła, szczyptą soli, 1 żółtkiem i sokiem z cytryny. Odstaw ciasto chłodne miejsce.
Boczek zmiel, a ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pozostałe masło utrzyj. Mieszając stopniowo dodawaj zmielony boczek. Odłóż trochę startego sera i płatków migdałowych do posypania, a resztę dodaj do ucieranej masy. Rozwałkuj ciasto i potnij na duże prostokąty. Nałóż farsz i sklejaj na pół. Posmaruj żółtkiem oraz posyp serem i płatkami migdałów. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st. Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.