Porcja dla 4 osób
Składniki:
1 cała kaczka
1 lampka słodkiego wermutu
1 lampka wina musującego
słonina
1 jabłko
1 pomarańcza
100 g orzeszków piniowych
100 g śliwek
120 g suszonych moreli
1 laska cynamonu
300 g białej cebuli
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Śliwki i morele zanurz w wodzie, aby nasiąkły. Skarmelizuj cebulę pokrojoną w paseczki z cukrem i oliwą z oliwek, dodając na końcu wodę, aby uniknąć goryczy. Następnie dodaj orzeszki piniowe, wcześniej upieczone oddzielnie. Dodaj namoczone uprzednio śliwki i morele. Tak przygotowanym farszem wypełnij kaczkę i zawiąż ją, by nadzienie nie wyciekło. Polej kaczkę słoniną, posyp solą i pieprzem. Dodaj laskę cynamonu i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Kiedy kaczka będzie złocista, dodaj wermut i wino musujące. Jabłka i pomarańcze pokrój w ćwiartki i połóż na brytfannie. Danie piecz około godziny. W tym czasie kaczkę regularnie przewracaj i sprawdzaj. Po upieczeniu podziel kaczkę na ćwiartki i podawaj je z nadzieniem (świeże i suszone owoce ze skarmelizowaną cebulą).