w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kurczak na słodko
data publikacji: 01-08-2012 r.
Konrad Birek, kulinarny ambasador marki Zagrodowy, proponuje przepis na kurczaka z gruszką i bakaliami oraz radzi, jak przygotować owocowe sosy i chutney’e do mięs.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Lato w pełni. To najwyższa pora, aby gotując jak najczęściej sięgać po świeże owoce, a także przygotować zapasy na zimę. Kiedy przyjrzymy się książkom o kuchni staropolskiej, znajdziemy tam wiele pomysłów na ciekawe połączenia mięsa ze słodkimi bądź kwaśnymi owocami. Warto poeksperymentować i przygotować sos, konfiturę lub po prostu wykorzystać któryś z owoców, jako jeden ze składników potrawy. Okaże się, że owoce, które do tej pory dodawaliśmy tylko i wyłącznie do deserów, możemy wykorzystać w zupełnie inny sposób. Aby cieszyć się smakiem oraz wyjątkowymi właściwościami owoców sezonowych przez cały następny rok, powinniśmy część z nich zakonserwować. Ważne jest, aby owoce przeznaczone do konfitury były najwyższej jakości i nie miały uszkodzeń.

Kiedyś w duecie z owocami podawano głównie dziczyznę oraz dzikie ptactwo. Dziś owoce doskonale podkreślą smak delikatnego mięsa Kurczaka Zagrodowego. Jednym z popularniejszych dodatków, już na etapie marynowania kurczaka, jest starta skórka z cytryny. Do duszonego mięsa często dodaje się banany (sos curry), rodzynki, suszoną morelę bądź śliwkę. Do pieczenia dobre będą twardsze owoce, takie jak gruszki, jabłka oraz figi. Do sosów polecam świeże morele, jeżyny, brzoskwinie lub wiśnie. Wątróbka drobiowa dobrze smakuje w połączeniu z jabłkami i świeżym majerankiem, a jeśli jest krótko duszona w maśle cytrynowym, z truskawkami lub malinami.

Smak drobiu wzbogacą chutney’e owocowe, które przygotowuje się podobnie, jak konfitury. Znane z kuchni indyjskiej, są także bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie można je kupić w słoikach niemalże w każdym sklepie. Do przygotowania sosu nadają się praktycznie wszystkie owoce, przyprawiane w dowolny sposób, na przykład świeżymi ziołami takimi, jak mięta czy kolendra. Najprostszym sposobem przygotowania chutney’a jest zagotowanie wody z dużą ilością cukru, następnie odparowanie wody do konsystencji syropu oraz duszenie i doprawienie powstałego sosu razem z owocami. Chutney można podać od razu lub zakonserwować, aby cieszyć się smakiem owoców również w zimie.

Innym rodzajem sosu do mięs są salsy, które kojarzą nam się przede wszystkim z kuchnią meksykańską i hiszpańską. Są one jeszcze prostsze w przygotowaniu niż chutney’e. Wystarczy pokroić w drobną kostkę avocado, mango czy melona i połączyć go z oliwą, sokiem z cytryny lub limonki oraz przyprawami. Salsę najczęściej podaje się na zimno.

Kurczaka można także nafaszerować owocami lub piec z nimi w całości lub w częściach, jak w polecanym poniżej przepisie na podudzia z gruszkami. Mięso kurczaka można także marynować w owocach, takich jak np. cytryna, pomarańcz, lub serwować z dodatkiem sosów i konfitur owocowych.

Konrad Birek poleca przepis na Pieczone podudzia Kurczaka Zagrodowego z gruszkami, miodem i bakaliami. Przygotowanie dania zajmie 75 minut. Jedna porcja kurczaka z dodatkami zawiera ok. 650 kcal.

Składniki dla 4 osób:
8 podudzi z Kurczaka Zagrodowego
2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
1 marchew pokrojona w słupki
1 selera pokrojonego w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
2 łyżki orzechów nerkowca
Garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu akacjowego
Otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
Kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
Sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Podudzia z Kurczaka Zagrodowego przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia. Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami. Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Drosed
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kurczak na słodko



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB