|
Przed wiekami uważany w Europie za strawę ubogich, dziś bób staje się składnikiem nie tylko prostych sałatek, ale także tworzy wyrafinowane połączenia kulinarne. Oto słów kilka na temat tego pysznego warzywa.
Przygotowanie bobu do zjedzenia lub do dalszego wykorzystania to naprawdę prosta sprawa. „Świeży bób należy wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli w stosunku ½ łyżki na litr wody i gotować około 5-6 minut. Po tym czasie należy przelać go zimną wodą, najlepiej z lodem. Ugotowany bób należy koniecznie obrać ze skóry, a ziarna wypłukać w wodzie, pozbywając się błonek”, opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Już wtedy można zajadać się ziarnami bobu. Naprawdę wciągające zajęcie – trudno poprzestać, zanim nie zobaczy się dna miski! A będzie jeszcze smaczniej, jeśli „zielone ziarna bobu przed podaniem poddusi się chwilkę w rozpuszczonym maśle lub margarynie z dodatkiem cukru, soli, ziół, czosnku”, radzi szef kuchni Knorr.
Przy rodzinnym stole
Jeśli jednak powstrzymamy się przed zjedzeniem bobu od razu po ugotowaniu, mamy przed sobą naprawdę dużo możliwości przygotowania z nim pysznych potraw. Warto zacząć od rodzinnego obiadu i pierwszego dania – bób można dodać do zupy warzywnej albo przyrządzić krem, w którym odegra główną rolę. Dobry pomysł to aksamitna zupa z bobu ze szparagową nutą:
Składniki:
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki sól mrożony bób - 400 gramów pieprz sałata - 1 sztuka gałka muszkatołowa - 1 szczypta fasolka szparagowa - 5 łyżek masło - 40 gramów śmietanka - 20 mililitrów
Przygotowanie:
1.Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1,5 l wrzącej wody.
2.Umyj, osusz i pokrój sałatę w paski. Umyj i odsącz zieloną fasolkę szparagową.
3.Na średnim ogniu rozpuść masło w garnku z grubym dnem. Podsmaż w nim sałatę przez ok. 3 minuty.* Wlej bulion i zagotuj. Dodaj bób i 2/3 fasolki. Zagotuj całość i kontynuuj gotowanie przez ok. 20 minut.
4.Ugotuj w tym czasie 1/3 fasolki, uważając, by jej nie rozgotować. Wyjmij kilka ziaren bobu do dekoracji (kiedy bób z fasolką i sałatą są miękkie).
5.Resztę zmiksuj, ale nie zbyt mocno, by zupa miała bardziej wiejski charakter. Dodaj śmietankę, dopraw pieprzem i solą do smaku (jeśli uznasz to za konieczne).
6.Dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 minuty. Podawaj z fasolką oraz kilkoma ziarnami bobu na wierzchu.
* Należy pamiętać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Bób może także znacząco odmienić tradycyjne drugie danie. Zamiast ziemniaków warto bowiem podać puree z bobu! „Ugotowany już bób należy jeszcze dusić, aż zacznie się rozpadać. Wtedy, podobnie jak w przypadku ziemniaków, należy go dość mocno rozdrobnić, a nawet przecisnąć przez sito. Na koniec można go doprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu, masła lub margaryny czy łyżką śmietany”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Dorzuć do sałatki!
Jako że ziarna bobu charakteryzują się neutralnym, delikatnie słodkawym smakiem, można je dowolnie łączyć z innymi składnikami w sałatkach. Znakomicie smakują zarówno w kompozycjach z kurczakiem, jak i w sałatkach makaronowych. Oczywiście bób tworzy udane połączenia smakowe z wszelkimi warzywami: ziemniakami, marchewką, sałatą, pomidorami, także sezonowymi: szparagami i fasolką szparagową, Oto propozycje na sałatki z bobem:
Makaronowa sałatka z bobem
Składniki:
makaron, np. rurki - 10 dekagramów marchewka - 1 sztuka Sos sałatkowy francuski winegret Knorr - 1 opakowanie strąk papryki - 1 sztuka bób - 10 dekagramów gotowana szynka - 15 dekagramów żółta fasolka szparagowa - 10 dekagramów pęczek rukoli - 1 sztuka młoda cukinia - 1 sztuka
Przygotowanie:
1.Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź go i ostudź.
2.Obierz bób ze strąków. Odetnij końce fasolki, a resztę pokrój na kawałki. Następnie ugotuj bób z fasolką w osolonej wodzie, po czym ostudź je.
3.Umyj cukinię, pokrój w półplasterki i przelej na sicie wrzącą wodą.
4.Obierz i umyj marchewkę, pokrój ją w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Szynkę również pokrój w kostkę, a rukolę umyj i osusz.
5.Przygotuj Sos sałatkowy francuski Knorr według opisu na opakowaniu.
6.Włóż makaron, szynkę, rukolę oraz wszystkie warzywa do salaterki. Polej je gotowym sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj.
Na przekąskę i na słodko
Bób to również ciekawa alternatywa dla chipsów czy solonych orzeszków. Wystarczy piec go około 10 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Ziarna można jeść ciepłe lub wystudzone. Do schrupania!
|