|
„Utrata wagi jest jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych, niestety tylko 20% osób osiąga sukces.” – twierdzi Jessica Bartfield, specjalista chorób wewnętrznych, która zajmuje się żywieniem i kontrolą wagi na Uniwersytecie Gottlieba Loyoli.
„Odchudzanie się jest umiejętnością, podobnie jak gra na instrumencie muzycznym. Wymaga praktyki i dobrych instrukcji." - mówi dr Bartfield. - "Będziesz fałszować i czuć się sfrustrowany, ale w końcu ci się uda i będzie ci łatwiej.”
Jakie są cztery najważniejsze powody, dla których nie udaje nam się schudnąć?
Niedocenianie kalorii
Większość ludzi (nawet ekspertów) źle szacuje liczbę kalorii, które codziennie spożywają. Zapisuj wszystko, co jesz, w tym, napoje i przekąski. Pomoże ci to zwiększyć samoświadomość i zwrócić uwagę na rozmiary spożywanych posiłków. Mierz kubki i naczynia używane do serwowania posiłków. Jedzenie spożywane poza domem wydaje się być podawany w znacznie większych porcjach i zawierać znacznie więcej kalorii, niż domowe. Spróbuj wyszukać informacje żywieniowe na temat swojego ulubionego posiłku lub jedzenia, które bierzesz na wynos z restauracji. Wybierz zdrowy posiłek z menu przed podniesieniem słuchawki telefonu, by coś zamówić lub jeszcze przed wyjściem do restauracji.
Przecenianie aktywności i ilości spalanych kalorii
Zazwyczaj trzeba zmniejszyć wartość spożywanych posiłków o 500 kalorii dziennie, by stracić pół kilograma tygodniowo. Dodatkowo, należy też ćwiczyć fizycznie. Jest to bardzo trudne do osiągnięcia samodzielnie i wymaga samodyscypliny. Dla pożądanych efektów najlepiej ćwiczyć w umiarkowany sposób, przez pół godziny, za to każdego dnia. Kup krokomierz i śledź swoje kroki, spróbuj przejść dziennie 10.000 kroków. Ale uważaj, ćwiczenia nie usprawiedliwiają jedzenia więcej!
Zły czas spożywania posiłków
Musisz dostarczać swojemu organizmowi glukozę w ciągu całego dnia w celu zapewnienia optymalnego zapobiegania utraty energii i prawidłowego metabolizmu. Każdego dnia jedz śniadanie w ciągu godziny od przebudzenia, potem jedz zdrową przekąskę lub posiłek co 3-4 godziny. Staraj się nie robić w jedzeniu przerw dłuższych, niż 5 godzin, aby utrzymać stały metabolizm.
Za mało snu
Badania wykazały, że ludzie, którzy śpią mniej, niż sześć godzin, mają wyższy poziom greliny - hormonu odpowiedzialnego za pobudzanie apetytu. Mamy wtedy szczególną ochotę na żywność zawierającą dużo węglowodanów i wysokokaloryczną. Ponadto, mniej snu podnosi poziom kortyzolu, hormonu stresu, co może prowadzić do nadwagi.
Źródło: http://www.news-medical.net/news/20120215/Top-four-reasons-why-many-dieters-fail-to-lose-weight.aspx
|