|
Rapso - 100 % czysty, ekologiczny olej rzepakowy, nagrodzony Laurem Konsumenta w kategorii Odkrycie Roku 2011 to produkt, który po wypróbowaniu stanie się ulubionym pomocnikiem w kuchni.
Uniwersalność to niewątpliwa zaleta oleju Rapso. Zanim jednak odkryjemy ogromne możliwości kulinarne produktu, warto zapoznać się z procesem jego wytwarzania. Wszystko zaczyna się bowiem w ekologicznych i kontrolowanych gospodarstwach rolnych w Austrii. To właśnie tu odbywa się uprawa starannie wyselekcjonowanych gatunków rzepaku, wykorzystywanych do produkcji. Certyfikat badania jakości nadany przez agroVet Gmbh potwierdza w odniesieniu do każdego zbioru, że olej Rapso odpowiada ustawowym uregulowaniom dotyczącym wyrobów wolnych od manipulacji genetycznych. Olej pozyskiwany jest na drodze delikatnego tłoczenia na ciepło bez ekstrakcji. Następnie jego uszlachetnianie następuje w naturalny, fizyczny sposób bez dodawania środków chemicznych. Zanim zielone, szklane butelki, chroniące zawartość przed światłem, zostaną napełnione, własności oleju są na bieżąco sprawdzane we własnym, nowoczesnym laboratorium zakładowym. Olej Rapso składowany jest obok młyna olejowego w wąskich, wysokich zbiornikach ze stali nierdzewnej i butelkowany na miejscu. Dzięki temu niepotrzebne jest transportowanie oleju i od samego początku zapobiega się procesowi jego utleniania.
Ciepłe posiłki z olejem Rapso
Ciepłe posiłki to podstawa dobrego samopoczucia w ciągu dnia. Smażenie, duszenie, pieczenie czy gotowanie wymaga zazwyczaj zastosowania oleju. Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze roślinne mogą wytwarzać toksyczne związki. Dlatego należy wybierać te oleje, które niwelują w trakcie obróbki dań ryzyko przedostawania się do jedzenia produktów rozkładu tłuszczu. Uniwersalny olej marki Rapso, jako olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany, ma wyższą temperaturę dymienia od tych tłoczonych na zimno, bez wykorzystania procesu rafinacji. W wyniku rafinacji od oleju odseparowane zostają wolne kwasy tłuszczowe, przyśpieszające procesy utleniania oraz jełczenia oleju oraz substancje, które pod wpływem ciepła ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przemianom. Rezygnacja z ekstrakcji za pomocą chemicznych rozpuszczalników wyklucza istnienie ich pozostałości w oleju. W związku z dokładnym oczyszczeniem tłuszczu, Olej Rapso może być z jak najbardziej stosowany do celów tzw. „gorącej kuchni”.
Idealny do sałatek, idealny dla zdrowia
Ciepłe dania najlepiej smakują w towarzystwie dobrej surówki lub sałatki. Olej marki Rapso znajdzie swoje zastosowanie również i w tej dziedzinie. Warzywa skropione olejem Rapso – to sposób na zachowanie zdrowia i doskonalej sylwetki. Olej Rapso stanowi bowiem prawdziwy skarbiec substancji odżywczych, będąc zbliżony składem kwasów tłuszczowych, do oliwy z oliwek. Rapso, charakteryzuje się więc wyważonym stosunkiem kwasów tłuszczowych nasyconych - 6%, jednonasyconych – 60 % i wielonasyconych – 30 %. Co istotne zawiera niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, odpowiedzialnych za podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. Na uwagę zasługuje z kolei bardzo wysoki poziom kwasów nienasyconych. Należy tu wymienić jednonienasycony kwas oleinowy, który wpływa pozytywnie na poziom tłuszczu we krwi, chroni arterie i tym samym przeciwdziała arteriosklerozie. Optymalna zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych ma również kluczowe znaczenie. Organizm ludzki sam ich nie wytwarza, muszą być zatem dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy Omega 3 obniżają ryzyko zawału serca, wpływają na pamięć i koncentrację. Olej marki Rapso dzięki wysokiej zawartości witaminy E (30 mg/200 g) wpływa także na urodę. Witamina E wykazuje bowiem działanie przeciwutleniające, stąd potocznie nazywana jest witaminą młodości.
Szeroki wybór olejów umożliwia dokonanie właściwego zakupu. Jednakże niewiedza na temat zastosowania, pochodzenia i produkcji wielu z nich potrafi wywołać niepotrzebne rozterki przy sklepowej półce. Olej marki Rapso pozwoli uniknąć tego rodzaju problemów. Specjalna receptura umożliwia bowiem wykorzystanie produktu zarówno w „zimnej „jak i „gorącej” kuchni, stanowiąc przy tym niezbędną pomoc w przygotowaniu pysznych, zdrowych i pożywnych posiłków.
|