|
Bez niektórych nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Takimi tłuszczami są między innymi kwasy Omega – 3. Ich źródłem są przede wszystkim ryby morskie. Ci z nas, którzy nie są wielbicielami tłustych ryb, znajdą te substancje w... chlebie.
Wbrew obiegowym opiniom, nie wszystkie tłuszcze, które spożywamy, niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Niezbędne dla zdrowia są bowiem Niskonasycone Kwasy Tłuszczowe Omega – 3. Kwasy te rozbijają cząsteczki „złego” cholesterolu (frakcja LDL), odkładającego się w naszym organizmie i dzięki temu pomagają obniżyć ciśnienie i zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi, przeciwdziałają miażdżycy i powstawaniu zakrzepów. Mają one także pozytywny wpływ na naszą odporność i rozwój układu nerwowego oraz wspomagają walkę z niektórymi typami nowotworów. Niestety, substancji tych nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Możemy je znaleźć tylko w jedzeniu.
Źródłem tych cennych substancji są między innymi niektóre oleje (lniany, rzepakowy, orzechowy), zielone warzywa liściaste, ryby morskie (szprotki, tuńczyk, makrela, dorsz, śledzie, łosoś) i niektóre rodzaje pieczywa. Ci, którzy nie przepadają za tłustymi rybami, znajdą Niskonasycone Kwasy Tłuszczowe w nowym chlebie marki Schulstad Zdrowa Linia z Omega - 3. Jest to pieczywo z pełnoziarnistej mąki żytniej. Oprócz Omega – 3 zawiera ono także magnez i tiaminę.
Magnez działa na nasz organizm antystresowo, poprawia wydolność mózgu i jest konieczny do budowy mocnych zębów i kości. Z kolei tiamina, czyli witamina B1, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego i sercowo – naczyniowego. Jej niedobór może powodować depresję, osłabienie organizmu, brak apetytu. Specjaliści zalecają aby spożywać dziennie około 1 – 3 gramów kwasów Omega – 3.
100 gramów pieczywa Zdrowa Linia z Omega – 3 pokrywa około 22% dziennego zapotrzebowania na magnez, 18% zapotrzebowania na tiaminę i 10% zapotrzebowania na kwasy Omega – 3.
|