|
mangan, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten, witaminę B1, B2, kwas nikotynowy, witaminę B6. Poprawia ona trawienie, i zapobiega zaparciom, ponieważ ma pod dostatkiem błonnika rozpuszczalnego w wodzie oraz celulozy. Jedzona regularnie sprzyja oczyszczaniu przewodu pokarmowego. Dostarcza białka niezbędnego do budowy tkanek organizmu i przebiegu wszystkich procesów metabolicznych w organizmie. Dobrze przyswajalne żelazo zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, a witamina C chroni naczynia krwionośne oraz wykazuje właściwości przeciwzapalne.
SKŁADNIKI
· 1 duża pomarańcza
· 1 grejpfrut
· ½ limonki
· 1 czerwona cebula
· 4 łyżki oliwy
· 50 g rukoli
· filet z piersi kurczaka
· sól, pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pomarańcze, grejpfruta i limonkę oczyścić z pestek. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grubsze piórka. Filety z kurczaka umyć, osuszyć i grillować na patelni. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Z soku z cytrusów i oliwy przygotować dressing, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurczaka pokroić na cienkie plasterki, dodać rukolę, cebulę, kawałki owoców i przygotowany dressing, dokładnie wymieszać.
|