IRVING przedstawia pomysły na owocowe, pełne słońca mrożone herbaty i koktajle na bazie herbaty, które wyśmienicie smakują i gaszą pragnienie.
Latem przygotujmy jeden z ulubionych napojów Polaków - herbatę - w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty IRVING z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.
Czy wiesz, że:
samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach – owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój możemy też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea” zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.
Eksperci kulinarni IRVING przygotowali kilka propozycji zarówno na mrożoną herbatę, jak i koktajle i drinki z wykorzystaniem herbat IRVING.
MROŻONE HERBATY
Czerwona mrożona herbata
Składniki: 4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, woda mineralna, truskawki, listki mięty.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić. Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną. Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.
Tradycyjna ice tea
Składniki: 4-5 saszetek Herbaty Zielonej Cytrynowej Irving, cytryny i limonki, cukier do smaku.
Herbatę zalać 1 litrem gorącej wody o temperaturze 900C i parzyć 5 minut. Dodać plasterki cytryn i limonek, cukier do smaku, wymieszać. Do szklanek lub dzbanka (odpornych na gorące napoje) wrzucić do pełna kostki lodu i napełnić gorącą herbatą. Można również wcześniej schłodzić herbatę przed podaniem.
HERBACIANE KOKTAJLE
Koktajl z czerwonych owoców na bazie mleka sojowego
Składniki: 4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru: Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, mleko sojowe, lody waniliowe, maliny, truskawki, jeżyny, żurawina – owoce świeże lub mrożone, listki świeżej mięty lub/bazylii.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku. Przelać w woreczki do lodu, zamrozić. Kostki lodu herbacianego wsypać do blendera, dodać mleko sojowe, łyżkę lodów waniliowych, owoce, świeżą miętę lub bazylię. Wszystko zmiksować. Podawać w wysokich szklankach.
Granita brzoskwiniowa
Składniki: 4-5 saszetek Herbaty Czarnej Brzoskwiniowej Irving, puszka brzoskwiń/ świeże brzoskwinie, cukier do smaku, mleko ryżowe, lody waniliowe. Truskawki, brzoskwinie, limonka, winogrona do dekoracji.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, można osłodzić. Przelać w woreczki do lodu i zamrozić. Gotowe kostki lodu herbacianego wsypać do miksera dodać mleko ryżowe, gałkę lodów waniliowych, ½ brzoskwiń z puszki wraz z sokiem. Wszystko zmiksować. Szklanki do połowy objętości napełnić pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami zalać zmiksowanym napojem. Ozdobić plasterkiem brzoskwini, owocami.
Owocowy dzbanek
Składniki: po 3 saszetki herbat Irving: Czarnej Brzoskwiniowej i Cytrynowy Gaj, pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, arbuz
Herbaty zaparzyć w ½ litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić. Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.
HERBACIANY DRINK
Cosmopolitan
Składniki: Po 2 saszetki herbaty Irving Cytrynowy Gaj i Irving Żurawina, wódka, Cointreau, sok oraz świeże owoce limonki. Do shakera z lodem wlać wódkę, likier Cointreau (Triple Sec), sok z połowy owocu limonki oraz schłodzony napar z herbaty (można dosłodzić do smaku). Wszystko wymieszać i przelać do kieliszków. Dekorować limonką.
Fot. Irving Tea