|
Sorbet to najbardziej orzeźwiający i soczysty lodowy deser na świecie. Zmrożone owoce w wersji Carte d’Or są idealne nie tylko jako orzeźwiający przysmak, ale – wzorem francuskich mistrzów – podaje się je również jako lekki przerywnik podczas wystawnego obiadu w celu odświeżenia kubków smakowych.
Bazą sorbetów są owoce – im jest ich więcej, tym deser jest bardziej orzeźwiający i owocowy. Carte d’Or specjalnie na zbliżające się lato zamknął w swoich 2 sorbetach soczystą i aromatyczną cytrynę oraz kwaskowatą, ożywczą czarną porzeczkę. Carte d’Or Sorbet Lemon i Black Currant, jak wszystkie mroźne desery z serii Carte d’Or, powstają na bazie najszlachetniejszych składników i nie zawierają sztucznych barwników ani aromatów – to po prostu zamrożony mus na bazie prawdziwych owoców. Carte d’Or Black Currant zawiera dodatkowo cząsteczki ze świeżych owoców.
Z historii sorbetów:
Sorbet jest najstarszym mrożonym deserem. Podobno stworzyli go Chińczycy, następnie zafascynowali się nim Arabowie i Persowie. Do Europy, gdzie stał się symbolem kulinarnego wyrafinowania, trafił przez Włochy.
Kiedy podajemy sorbety?
Sorbety są idealne o każdej porze dnia. Ich ożywcza soczystość doskonale odświeża kubki smakowe, więc wytrawni smakosze zalecają podawanie sorbetów pomiędzy posiłkami – przekąską i daniem głównym, lub – jeśli obiad jest bardziej wystawny – pomiędzy kolejnymi daniami.
Sorbety Carte d’Or są dostępne w poręcznych opakowaniach 450 ml w sugerowanej cenie 8,49 zł.
autor: / źódło: / opracowanie:
Algida
|