|
Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek. A jakby tak wypróbować nieco inne odmiany tego rozgrzewającego posiłku? Winny krem z borowików czy zupa z soczewicy to propozycje dla tych, którzy nie boją się wprowadzić nieco odmiany do swojej kuchni! Wypróbuj poniższe przepisy i znajdź z nami sposób na kulinarny sukces!
Winny krem z borowików z makaronem
Składniki:
· Suszone borowiki - 5 dekagramów
· Zupa w torebce Knorr Borowikowa - 1 sztuka
· ½ szklanki wina białego wytrawnego
· Śmietanka kremówka - 3 łyżki
· Makaron typu wstążki - 250 gramów
· ½ pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj borowiki i pokrój na kawałki.
2.Przygotuj na powstałym wywarze (500 ml) Zupę Borowikową Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej wino i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3.Rozprowadź delikatnie śmietankę. Podawaj krem z ugotowanym wcześniej makaronem (najlepiej al dente) posypany natką pietruszki.
Zupa z kukurydzy z czosnkiem
Składniki:
· Ugotowana kolba kukurydzy - 2-3 sztuki
· Mleko - 3 szklanki
· Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
· Pieprz
· Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 kostka
· Posiekana cebula - 1/2 sztuki
· Obrana roztarta główka czosnku - 1/2 sztuki
· Masło - 1 łyżka
· Posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1.Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
2.Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
3.Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.
Zupa z soczewicy
Składniki:
· Soczewica - 1 i 1/2 szklanki
· Rosół wołowy Knorr - 4 kostki
· Marchew - 2 sztuki
· Pietruszka - 2 sztuki
· Cebula - 1 sztuka
· Seler - 1/2 sztuki
· Ząbek czosnku - 3 sztuki
· Sok z cytryny - 2 łyżki
· Pieprz
· Posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
· Pokruszony ser feta - 10 dekagramów
Sposób przygotowania:
1.Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.
2.Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
3.Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.
Delikatna i bogata zupa z curry
Składniki:
· Olej - 2-3 łyżki
· Cebula - 1 sztuka
· 1 łodyga selera naciowego lub kilka plasterków korzenia
· Marchew - 1 sztuka
· Rosół drobiowo-wolowy Knorr - 1 sztuka
· Imbir
· Curry - 3 łyżki
· Ostra papryka
· Rama Cremefine Do gotowania - 1 łyżka
· Papryka żułta - 1 sztuka
· Ryż jaśminowy - 100 gramów
Sposób przygotowania:
1.Przesmaż na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski warzywa, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj ryż i zalej 1 litrem wody.
2.Dodaj zawartość torebki Rosołu z kury Knorr. Wsyp curry i gotuj razem aż ryż będzie miękki. Przypraw imbirem i ostrą papryką.
3.Wlej na talerz i udekoruj Ramą Cremefine Do gotowania
|