Zupa z avocado z kurczakiem
Ilość: dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Niezbędne składniki
4 piersi z kurczaka
4 avocado
3 pomidory
100 g ziaren kukurydzy
1 cebula
Świeża kolendra
2 papryki
4 łyżki oleju
Przyprawy KAMIS:
3-4 łyżki Przyprawy kuchni meksykańskiej
2 łyżeczki Papryki słodkiej
½ łyżeczki Chilli
Sól morska w młynku
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać namoczoną kukurydzę, zalać bulionem i gotować ok. 30 minut. Pomidory i jedno avocado pokroić i dodać do zupy. Pozostałe 3 avocado zmiksować z niewielką ilością bulionu, wlać pod koniec gotowania i dodać posiekaną kolendrę. Kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawą kuchni meksykańskiej, obsmażyć, podawać z zupą. Smacznego!
Ryba w ostrym sosie pomidorowym
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50 minut
Niezbędne składniki:
4 filety z mintaja
1 puszka pomidorów b/z skóry
1 cebula
1 papryka
½ selera naciowego
sok z limonki
olej
cukier
świeża kolendra
Przyprawy KAMIS:
Papryka słodka
Chili
Kminek
Sól
Cebulę pokrój w kostkę, seler w plasterki, wszystko podsmaż na patelni, dodaj pomidory, przyprawy, sól, cukier i duś 25 minut. Rybę skrop sokiem z limonki, zwiń w rulon, zepnij wykałaczką, obsmaż na patelni, ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj uduszone warzywa i piecz 10 minut 1 temp. 170 st.
Podawaj z nachos lub plackami kukurydzianymi. Smacznego!