Kaczka na sposób orientalny
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Niezbędne składniki:
2 piersi z kaczki
2 ogórki
½ pęczka szczypiorku
200ml sosu teriyaki
świeże kiełki
olej
8 naleśników
Przyprawy KAMIS:
1 łyżeczka cynamony
2-3 łyżeczki Przyprawy chińskiej 5 smaków
Kaczkę oprósz przyprawą chińską 5 smaków, obsmaż na oleju, następnie wstaw do piekarnika na 15 minut w temp. 170 st.
Naleśniki usmaż z tradycyjnego ciasta z dodatkiem cynamonu. Ogórki pokrój w słupki. Na każdego naleśnika połóż 2 plastry kaczki, ogórek, szczypiorek, zawiń w rulon. Podawaj z sosem teriyaki. Smacznego!
Tofu z papryką i grzybami shiitake
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Niezbędne składniki:
500 g tofu
1 cebula
2 papryki kolorowe
150 g grzybów shiitake
4 łyżki sosu sojowego
2-3 łyżki mąki
2 łyżki oleju sezamowego
100g oleju
Przyprawy KAMIS:
Przyprawa kuchni chińskiej
Natka pietruszki, 2 łyżeczki
Sól morska w młynku
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski i razem z grzybami podsmażyć na oleju sezamowym. Dodać przyprawę do kuchni chińskiej, sos sojowy, natkę pietruszki, doprawić do smaku. Tofu pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju i dodać do warzyw. Smacznego!