w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Polskie potrawy?
data publikacji: 21-08-2010 r.
Typowo polskie dania: pierogi ruskie, barszcz ukraiński, ryba po grecku czy karp po żydowsku zdają się wywodzić z odległych zakątków świata. Jaka jest tajemnica pochodzenia naszych najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań narodowych?
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Zacznijmy od karpia po żydowsku. W najprostszej wersji tej potrawy wystarczy tylko zagotować dzwonka ryby, przykryć rodzynkami i podduszoną cebulką. Podczas gotowania wydziela się sos, którym zalewa się całość i pozostawia do ostygnięcia. Jest to faktycznie potrawa z kuchni Żydow aszkenazyjskich, która przyjęła się nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Podobno podawano ją podczas balów na wiedeńskich salonach, a my na tyle oswoiliśmy się z tą rybą, że uczyniliśmy z niej tradycyjną potrawę wigilijną.

Kolejna potrawa: barszcz ukraiński. Istnieje on także u naszych wschodnich sąsiadów, jednak tam nazywany jest борщ (borsz) i zawiera nieco inne składniki. Podczas gdy my dodajemy do tej zupy buraki, ziemniaki pokrojone w słupki, kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny), grzyby oraz fasolę, w barszczu ukraińskim musi znaleźć się kapusta, przecier pomidorowy, śmietana, ocet, czosnek i liść laurowy, nie ma natomiast mowy o grzybach i fasoli. Aby potrawa miała specyficzny, intensywny smak, wymagane jest dodawanie poszczególnych składników w odpowiednim czasie tak, aby żaden z nich nie był rozgotowany, lecz zachował pełnię aromatu.

Kolejną zagadką są ruskie pierogi. Po pierwsze, wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi to typowo polskie danie. Otóż nic bardziej mylnego! Podobno potrawę przyrządzaną z ciasta makaronowego i farszu wymyślili Chińczycy. Potem przebyła ona długą drogę przez Ruś, by dotrzeć w XIII do naszego kraju. Sam przymiotnik ruskie natomiast wiąże się nie z naszym wschodnim sąsiadem, a z południowo-zachodnią częścią Rusi Kijowskiej – Rusią Czerwoną, stamtąd bowiem, czyli z terenów dzisiejszej Ukrainy, pierogi do nas przybyły. Co ciekawsze, Ukraińcy nasze pierogi ruskie nazywają pierogami polskimi.

Sprawa ryby po grecku jest już jednak o wiele bardziej tajemnicza. Podczas, gdy barszcz ukraiński, czy wspomniane przed chwilą pierogi mają mniej lub bardziej udokumentowaną przeszłość, pochodzenie smażonych filetów zanurzonych we włoszczyźnie i pomidorowym sosie jest już o wiele bardziej sporne. Grecy owszem, ryby jedzą i to na pewno w większych ilościach niż my Polacy, jednak nie ma żadnego dowodu na to, by mieli cokolwiek wspólnego z tą potrawą. Co prawda mieszkańcy Hellady przyrządzają potrawę o nazwie psari marinato, która może nico przypominać naszą rybę po grecku (zalewa się ryby sosem bez smażenia, a naczynie wstawia na kilka godzin do gorącego pieca), jednak wywodzenie jednej potrawy od drugiej jest z pewnością nadinterpretacją.

Typowo polskie potrawy, jakkolwiek byśmy ich nie nazwali, to uznane, zakorzenione w tradycji dania, bez których narodowy stół nie może istnieć. Niestety, często mając ochotę na rybę po grecku lub karpia po żydowsku musimy obejść się smakiem, bo przygotowanie tych potraw jest dość czasochłonne. Na szczęście w sklepach możemy nabyć już gotowe pierogi ruskie albo krokiety z ruskim farszem (np. firmy Virtu), które wystarczy podgrzać na patelni lub wrzucić na kilka minut do wody (pierogi), aby po chwili móc cieszyć się tradycyjnym smakiem, uznanym i pokochanym przez tak wiele narodów. Firma Virtu proponuje tradycyjne sposoby podawania ruskich pierogów: okraszone tylko masełkiem, ze śmietaną: będą wtedy doskonałe dla młodszych smakoszy, lub podane z cebulką i skwarkami z boczku - pokocha je cała rodzina.

autor: / źódło: / opracowanie:
Virtu Sp.j.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Polskie potrawy?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB