Opracowali przepisy na desery oparte na herbacie, do przygotowania, których chętnie włączą się nasi milusińscy. Wykorzystując owoce m.in. maliny, truskawki stworzono menu, które zaspokoi gusta smakowe nawet największych niejadków.
Kisiel Malinowa Polana
Składniki: ½ szklanki przetartych i posłodzonych malin, maliny do ozdoby, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, cukier do smaku, bita śmietana, 2 saszetki herbaty Irving Malinowa polana
Sposób przygotowania: zaparzyć herbatę „Malinowa polana” Irving w 1 szklance wody. Schłodzić dodać mąkę ziemniaczaną, dobrze wymieszać. Dodać przetarte maliny, dodać cukier do smaku, wszystko zagotować mieszając. Podawać na ciepło lub na zimno przybrać bitą śmietaną i malinami.
Galaretka herbaciana
Składniki: Plastry pomarańczy, grejpfruta, cytryny dla ozdoby, żelatyna, cukier do smaku, bita śmietana. Po 3 saszetki: herbat czarnych aromatyzowanych: Owocowy Las Irving, Malinowa Polana Irving, Cytrynowy Gaj Irving, herbaty białej z Śliwka z Melonem Irving.
Sposób przygotowania: zaparzyć każdą herbatę oddzielnie w 300 ml wody – dosłodzić do smaku, rozpuścić po ok. 1½ łyżeczki żelatyny w każdym naparze, schłodzić ok. 2-3 godzin w lodówce tak, aby żelatyna zastygła. Tak powstałą galaretkę pokroić w kostkę układać w pucharki i ozdobić owocami i bitą śmietaną.
Chłodnik poziomkowy
Składniki: ½ opakowania mrożonych poziomek lub truskawek, makaron, bita śmietana, 4 saszetki herbaty czarnej aromatyzowanej Poziomki z wanilią Irving.
Sposób przygotowania: zaparzyć herbatę w ½ litra wody, dodać zmiksowane poziomki lub truskawki, całość zagotować, a następnie schłodzić. Podawać jako zimną zupę z makaronem i bitą śmietaną