|
2 kostki Bulionu na żeberkach WINIARY
200 g białej fasoli
100 g warzyw (marchew, pietruszka, seler)
2 ziemniaki
1 kiełbasa śląska
1 posiekana cebula
1 płaska łyżka mąki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, majeranek
Fasolę zalać 1 l wrzącej wody i pozostawić na 3 godziny, następnie ugotować. Warzywa oczyścić, pokroić w paski, ziemniaki pokroić w kostkę. Zagotować 500 ml wody, dodać warzywa, ziemniaki i kostki bulionowe, gotować 10 min i połączyć z miękką fasolą. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę i czosnek dodać do kiełbasy, zeszklić, oprószyć mąką, zasmażyć, dodać do zupy, zagotować. Dodać przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: około 90 minut
autor: / źódło: / opracowanie:
Winiary
|