Dziś możemy się im sprawić niespodziankę, z okazji Dnia Babci i Dziadka zaprosić na herbatę i podać kilka pyszności. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni eksperci Irvinga przygotowali kilka propozycji.
Korzenne gruszki nadziewana orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
4 gruszki, 4 saszetki Irving Tea Planet Indian Chai Masala (herbata czarna m.in. z kardamonem i cynamonem), 200g orzechów włoskich,100g rodzynek, 50ml miodu, 25 ml brandy, 200g cukru, 100 ml śmietany 30%, 1 opakowanie kardamonu, 250 ml białego wina, 1l wody
Sposób przygotowania
Przygotować ok. 1 l naparu herbacianego z Irving Tea Planet Indian Chai Masala, dodać wino, 125g cukru, 1/2 op. kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować gruszki w syropie ok. 5 min. Zrobić farsz – do pokrojonych orzechów dodać rodzynki, miód, brandy. Gruszki wyjąć z syropu, włożyć do nich przygotowany farsz. Podawać z sosem karmelowym (cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać).
Herbaciane naleśniki z mascarpone i konfiturą z leśnych owoców
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30min
Składniki:
250 ml mleka, 200g mąki, 3 jaja, 2 saszetki Irving Owocowy Las (herbata czarna z suszonymi owocami), 150 g konfitury z owoców leśnych, 150g mascarpone, 2-3 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia
Sposób przygotowania
2 torebki herbaty Irving Owocowy Las zaparzyć w 250 ml wody, wystudzić, dodać mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać. Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki. Pozostałe jajo utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Naleśniki smarować warstwą mascarpone i warstwą konfitury, zawijać w rulony.
Wykwintna pierś z kaczki w leśnym sosie
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania 30 min+ czas marynowania
Składniki:
4 szt piersi z kaczki, 3 saszetki, 2 saszetki Irving Owocowy Las, 2-3 łyżki konfitury z borówek, 10 mrożonych malin, 50g masła, 2-3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 8szt owoców jałowca
2 łyżeczki rozmarynu, pieprz, sól
Sposób przygotowania
Piersi z kaczki należy oprószyć solą pieprzem, tłuczonymi owocami jałowca, rozmarynem, następnie skropić octem, oliwą dokładnie wymieszać odstawić w chłodne miejsce na 36 godz. Zamarynowaną kaczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st na 15 min., przygotować sos - na patelnie wlać 300 ml mocnego naparu z herbaty, zredukować do 1/3 objętości, gotując kilkanaście min. Pod koniec dodać konfiturę, maliny, masło, doprawić do smaku. Piersi z kaczki kroić na cienkie plastry, podawać z sosem.