|
Polacy wyjeżdżający za granicę, po dłuższej nieobecności najbardziej tęsknią właśnie za rodzimym chlebem. Nie bez powodu piekarnie oferujące tradycyjne, polskie pieczywo można spotkać między innymi w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Holandii oraz w Niemczech. Poza tym, że pieczywo jest smaczne, nie można zapominać, o tym, że znajduje się ono u podstawy piramidy żywienia. Zawiera wiele elementów niezbędnych do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Jednak czy nie czujesz czasem potrzeby odmiany i ulepszenia tradycji? Bo przecież jak długo można jeść to samo…
W poszukiwaniu produktów, które mogą urozmaicić nasze poranne posiłki warto odwiedzić jedną z warszawskich Galerii Wypieków. To doskonały przykład miejsca, gdzie tradycja łączy się z innowacyjnością. Właśnie tam znajdziemy tradycyjne pieczywo wzbogacone o różne smakowite dodatki. Hitem ostatniego czasu są bułeczki z oliwkami. Niezawodny przepis oraz wysokiej jakości oliwki powodują, że kto raz ich spróbuje, chętnie po nie wraca. Pieczywo zawiera skrobię oraz węglowodany, które są dla nas źródłem energii i nie pozwalają na zakwaszenie się organizmu. Ponad to zawarty w nim błonnik wspomaga procesy trawienne i chroni przed nowotworem jelita grubego. Zwiększa on również uczucie sytości i hamuje apetyt. Jeżeli zdecydujemy się na bułeczkę z czarnymi oliwkami ilość korzyści, które odniesiemy przy jej jedzeniu wzrośnie, ponieważ oliwki La Pedriza są bogatym źródłem minerałów oraz mikroelementów. Ich spożywanie obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zawierają fosfor, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.
„Najczęściej oliwki pojawiają się w Polsce w sałatkach i na pizzy. Nie są tak powszechne jak w Hiszpanii. Jesteśmy bardzo zadowolenia ze współpracy z firmą Platan, która dostarcza nam oliwki La Pedriza, dzięki którym nasze bułki zyskały na jakości. ” – mówi Piotr Lubaszka, właściciel Galerii Wypieków.
Zdrowotne właściwości wynikające z jedzenia pieczywa, w połączeniu z oliwkami, dają nam pewność, że zaczniemy dzień zdrowo i z dużą ilością energii.
autor: / źódło: / opracowanie:
Platan
|