Składniki:
- 5 bananów Chiquita
- 150 g groszku cukrowego
- 80 g czerwonej cebuli
- 200 g wędzonej piersi indyka
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 2 łyżki stołowe kolorowego pieprzu
- 150 g jogurtu z małą zawartością tłuszczu
- 2 łyżki stołowe musztardy
- 3 łyżki stołowe octu sherry
- 5 łyżek stołowych wymieszanych posiekanych ziół
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 sałata średniej wielkości
- pieprz kolorowy
- sól
|
Przygotowanie:
Groszek umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 2 minuty. Cebulę obrać i pokroić na małe plastry. Pierś indyka pokroić w kostkę, a pomidory koktajlowe na połówki. Następnie rozkruszyć kolorowy pieprz. Jogurt wymieszać z 5 łyżkami stołowymi wody, octem, octem sherry, posiekanymi ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Z sałaty oderwać 4 ładne liście. Pozostałą część pokroić w kostkę. Banany obrać i pokroić na plastry. Wymieszać groszek, cebulę, pierś indyka, pomidory koktajlowe i pieprz. Sałatkę podawać na liściach sałaty. Przed podaniem sałatkę polać po wierzchu dressingiem z jogurtu.