|
Składniki: 500 g bananów Chiquita (ok. 5 sztuk), 300 ml soku bananowo-cytrynowego lub 300 ml wody z dodatkiem soku z 2 cytryn
Przygotowanie:
Obrane banany Chiquita zmiksować (niezupełnie na gładko). Razem z sokiem bananowo-cytrynowym lub wodą z dodatkiem soku z cytryn zagotować, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Można dosłodzić cukrem. Pozostawić na ok. 10 minut do wystygnięcia, następnie przelać do misek, włożyć do zamrażalnika. Podczas zamrażania, co mniej więcej 2 godziny przemieszać (można mrozić w urządzeniu do robienia lodów).
Rada:
Sorbet można przygotować nie tylko w wersji słodkiej, jako deser lub odświeżającą przekąskę w upały, ale także w wersji słonej. Proponujemy wykorzystać sorbet np. jako element lodowych zup, potraw podawanych na zimno lub sałatek.
|