W pierwszej połowie kwietnia do sprzedaży trafią trzy warianty napoju sojowego: o smaku naturalnym, waniliowym i czekoladowym. Coraz częściej występujące alergie na białko mleka krowiego oraz nietolerancja laktozy zmuszają konsumentów do sięgania po produkty alternatywne. Rozwiązaniem dla osób, które nie lubią lub nie tolerują mleka, są wyroby roślinne, np. napoje sojowe.
Skarbnica witamin i składników mineralnych
Ziarna soi zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Na szczególną uwagę zasługują witaminy z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz pośrednio także za wygląd skóry. W soi nie brak też regulującego ciśnienie krwi potasu, zwiększającego odporność na stres magnezu, wzmacniającego kości oraz zęby wapnia i żelaza, które wchodząc w skład hemoglobiny transportuje niezbędny do życia każdej komórki tlen po całym organizmie.
Specjalista od spraw kobiecych
Unikalną cechą soi i napojów sojowych jest fakt, iż zawierają one spore ilości fitoestrogenów. Są to związki podobne w budowie i działaniu do estrogenów – hormonów naturalnie występujących w organizmie każdego człowieka, a u kobiet będących głównymi hormonami płciowymi. To właśnie dzięki obecności fitoestrogenów soja polecana jest przez lekarzy i dietetyków w profilaktyce osteoporozy, raka narządów płciowych i piersi. Badania dowodzą też, że regularne spożycie soi łagodzi skutki menopauzy u kobiet i pozwala na dłużej zachować młodość, zdrowie i dobre samopoczucie.
Pełnia zdrowia
Nasiona soi zawierają również spore ilości niezbędnych naszemu organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny, a całkowicie pozbawione są cholesterolu, dzięki czemu często zaleca się je w diecie osób zagrożonych miażdżycą i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego. Badania dowodzą, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie obniżają stężenie „złego cholesterolu” (frakcja LDL) i podnoszą stężenie „dobrego cholesterolu” (frakcja HDL). Nienasycone kwasy tłuszczowe i lecytyna są budulcem błon komórkowych i ich właściwa ilość w diecie jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Jeśli będzie ich zbyt mało, ucierpi skóra, która szybciej się wówczas starzeje, staje się nieelastyczna i sucha.
Napoje sojowe Orico
Są nie tylko smaczne, ale i pożywne. Napój sojowy o smaku naturalnym jest idealną alternatywą dla słodkiego mleka krowiego. Znakomicie nadaje się do dalszego przetwarzania w potrawach takich jak racuchy, naleśniki i omlety. Oprócz wersji naturalnej producent proponuje również dwa warianty smakowe: waniliowy i czekoladowy, które doskonale sprawdzają się jako baza koktajli oraz w postaci samodzielnej.
Sugerowane ceny:
napój czekoladowy, ok. 7,99 zł
napój waniliowy, ok. 7,99 zł
napój naturalny, ok. 6,99 zł