Wszystkie rodzaje wafli Orico mają małą wartość kaloryczną i dzięki temu pomagają w utrzymaniu smukłej i pięknej sylwetki. Ich największą zaletą jest wysoka zawartość błonnika, który służy nie tylko osobom odchudzającym się, lecz również zmniejsza ryzyko wystąpienia różnych chorób cywilizacyjnych.
Błonnik pomaga w odchudzaniu
Niemal każdy, kto choć raz w życiu się odchudzał, wie, że błonnik pokarmowy jest niezmiernie pomocny w odchudzaniu - pomaga uniknąć efektu jo-jo i na stałe zachować szczupłą sylwetkę. Błonnik wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek, dając odczuwalne i długotrwałe uczucie sytości. To właśnie dzięki niemu nawet na diecie nie będzie czuło się głodu, co bardzo ułatwia wytrwanie w postanowieniu o schudnięciu.
Błonnik w profilaktyce chorób
Błonnik pokarmowy służy nie tylko osobom dbającym o swoją sylwetkę, ale także tym, którzy dbają o zdrowie. Liczne badania naukowe udowodniły, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia m.in. choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typu 2, kamicy żółciowej, niektórych nowotworów (zwłaszcza raka jelita grubego), zaparć, a nawet próchnicy zębów.
Nie tylko błonnik
Wafle ryżowe Orico zawierają również duże ilości białka, które reguluje procesy przemiany materii i wiele funkcji ustroju, dlatego tak często jest podstawą diet odchudzających. Oprócz tego białko zapewnia prawidłowy stan i funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednie jego ilości decydują o normalnym wzroście i rozwoju człowieka oraz regeneracji wydalanych lub uszkodzonych tkanek.
Wśród wartości odżywczych wafli Orico znajdują się również węglowodany. Dostarczają one organizmowi niezbędne ilości energii, która uwalniana w kontrolowany sposób korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie. Poza tym węglowodany są potrzebne do prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów.
Do składników poszczególnych odmian wafli zalicza się: ryż, pszenicę, kukurydzę, owies, żyto, soję i sól.
Ryż. Najłatwiej przyswajalne zboże. Zawiera największą ilość witamin z grupy B. Działa kojąco na układ nerwowy, przynosi ulgę w stanach przygnębienia. Zarodki zawierają kwas fitynowy, który wspomaga wydalanie toksyn z organizmu. Ryż daje dużo energii.
Pszenica. Jest to zboże najbardziej bogate w gluten. Pszenica razowa pobudza wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn.
Kukurydza. Słodkie ziarna w organizmie są łatwo przekształcane w cukier, dają dużo energii, sycą. Kukurydza działa uspokajająco, wzmacnia układ nerwowy, poprawia czynność mózgu i zdolność koncentracji. To bogate źródło witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, magnezu.
Owies. Zawiera najwięcej tłuszczu ze wszystkich zbóż. Jego białko ma wysoką wartość biologiczną. Przetwory z owsa wpływają korzystnie na przewód pokarmowy, dają łagodny efekt przeczyszczający, chronią jelita przed podrażnieniami i zakażeniami. Owies działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie, daje siłę i energię.
Żyto. Daje energię i wytrzymałość, korzystnie działa na wątrobę.
Soja. Jedną z największych zalet soi jest wysoka zawartość białka, znacznie wyższa niż w rybach czy mięsie. Nasiona soi zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz lecytynę, pozbawione są natomiast cholesterolu, co czyni je idealnym pożywieniem dla osób zagrożonych miażdżycą i innymi chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Smacznie i zdrowo
Zastępując zwykłe pieczywo waflami Orico, dostarczymy naszemu organizmowi wielu cennych składników i elementów wspomagających system trawienny. Kanapki przygotowane z wafli idealnie sprawdzają się podczas rodzinnego pikniku oraz na przyjęciu z przyjaciółmi. Jako lekka „przegryzka” miedzy posiłkami mogą zastąpić słodycze oraz chipsy. Są idealnym rozwiązaniem dla tych wszystkich, którzy pragną znaleźć równowagę między szybkim tempem życia a wartościowym odżywianiem.
Cena detaliczna: 3,19 zł