|
Kiedy starcie z chorobą zakończy się pomyślnie, przestajemy zwracać szczególną uwagę na nasz organizm, często także nie doleczamy infekcji, która jako uśpiona jest wciąż gotowa do reaktywacji. A to może zakończyć się dodatkowymi powikłaniami, dlatego należy wzmocnić system odpornościowy po chorobie – jak? Wystarczy kilka czynności!
Gdy nasz organizm zostaje zainfekowany, system obronny natychmiastowo włącza się do walki o wyzdrowienie. Pojedynek nie zawsze jest oparty na równych szansach, zatem gdy chorobotwórcze bakterie ogarną cały organizm, pojawiają się pierwsze objawy choroby. Poddając się kuracji, wybieramy naturalne środki lecznicze, leki bez recepty dostępne nie tylko w aptekach, bądź udajemy się do lekarza, który przepisuje nam antybiotyk. Po powrocie do zdrowia system immunologiczny stara się powrócić do równowagi. Niestety organizm jest wciąż osłabiony i należy go odpowiednio wzmocnić.
Wzmacniająca dieta
Podczas przyjmowania antybiotyków dodatkowo zaleca się spożywanie suplementów pro biotycznych (zawierają pałeczki kwasu mlekowego). - Ich zadaniem jest ochrona naturalnej flory jelitowej naszego organizmu. Zabezpieczając się, można także pić jogurt czy kefir jako produkty zawierające naturalne bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te pomagają w wielu dolegliwościach. Wspierają trawienie oraz normalizują pracę układu pokarmowego. – mówi Agnieszka Czesak, lekarz rodzinny z Centrum Medycznego LIM.
Zaleca się, by posilanie się takimi suplementami trwało jeszcze jakiś czas również po zakończeniu stanu chorobowego. - Należy pamiętać o uzupełnieniu witamin i substancji odżywczych poprzez spożywanie świeżych warzyw i owoców, które mają najwięcej mikroelementów. Na przykład potrawy z zawartością czosnku czy cebuli uzupełniają organizm w bakteriobójcze fitoncydy. Na stan odporności organizmu mają wpływ również witaminy antyoksydacyjne, czyli Witamina A zawarta w żółto-czerwonych warzywach i owocach, takich jak marchew, jabłka, papryka oraz witamina E, której źródłem mogą być oleje roślinne, orzechy, produkty pełnoziarniste. Witaminą antyoksydacyjną jest także Witamina C, obecna na przykład w owocach cytrusowych (cytryna, grejpfrut, pomarańcza). Świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu dużej dawki witaminy C jest także picie soku z czarnej porzeczki, pigwy, aronii – najlepiej domowych, z małą ilością dodanego cukru, bądź konserwantów. Witaminę C można też dostarczyć poprzez picie herbaty z cytryną lub pigwą- nie tylko wspomaga odporność dzięki zawartości witaminy C, ale też świetnie smakuje i rozgrzewa! – mówi Beata Smulska, dietetyk z Centrum Medycznego LIM.
W czasie rekonwalescencji powinno się spożywać posiłki lekkostrawne, gotowane, pełne w białko (ryby, białe mięso), przyprawione świeżymi ziołami a także zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3). - Nie są one wytwarzane w organizmie, dlatego tak ważne jest ich dostarczanie poprzez produkty spożywcze. Olej słonecznikowy, rzepakowy, oliwki, ryby morski, soja oraz orzechy są bogatą kopalnią omega-3. – mówi Beata Smulska, dietetyk z Centrum Medycznego LIM.
Smacznym, wysokowartościowym dodatkiem do posiłku jest kasza. Posiadając dużą zawartość magnezu, może być świetną podstawą każdego dania. Oprócz spożywania odpowiednich produktów zaleca się pić dużą ilość wody (przynajmniej 2 litry dziennie) oraz soków warzywnych.
Stres wywołany infekcją, przebyta choroba, uniemożliwiają choremu pełne zrelaksowanie się i wyciszenie. Dlatego tak bardzo ważny jest sen. Zarówno przy wzmacnianiu organizmu przed i w trakcie choroby, jak i po jej zakończeniu. Także aktywność na świeżym powietrzu wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc nas przed nagłym atakiem choroby. Spacery, czynne uprawianie sportu zawsze popłaca, dotlenia organizm i sprzyja poprawie stanu zdrowia.
Obserwacja organizmu
Brak kaszlu, gorączki, bólu gardła czy kataru w przypadku grypy, nie musi świadczyć o tym, że zagrożenie chorobowe minęło. Trzeba być czujnym i obserwować swój organizm. Polecane jest, aby po odbytej chorobie udać się na wizytę do lekarza, który podpowie pacjentowi jak ustrzec się nawrotowi schorzenia oraz jak wzmocnić układ immunologiczny. - Warto systematycznie mierzyć sobie tętno, robić badania okresowe stanu zdrowia, kontrolować masę ciała a w sytuacji podejrzenia o zachorowanie, udać się do lekarza. – mówi Agnieszka Czesak, lekarz rodzinny z Centrum Medycznego LIM
W porze jesienno-zimowej istnieje duże prawdopodobieństwo złapania infekcji, przeziębienia czy zachorowania na grypę oraz anginę. Dopiero gdy dopadnie nas choroba udajemy się do lekarza po pomoc. Niekiedy powrót do zdrowia jest długotrwałym procesem, w którym każdy etap jest uciążliwy dla całego organizmu. Dlatego o odporność powinno się dbać przez cały rok. Profilaktyka jest inwestycją w nas samych - warto ją wpleść w nasz styl życia.
|