Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 duże cebule, pokrojone
- 4 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka
- ½ łyżeczki listków tymianku
- 1 liść laurowy
- ½ kilograma ziemniaków o cienkiej skórce
- ½ kg mrożonej kukurydzy, rozmrożonej
- 1 ½ szklanki startego ostrego sera cheddar
- ½ szklanki bitej śmietany
- 2 szklanki mleka
- sól i pieprz
- krakersy
|
Sposób przygotowania:
W dużym, 6-litrowym rondlu na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy czosnek i cebulę, smażymy, mieszając, aż cebula się zeszkli. Mieszając, dodajemy rosół, tymianek i liść laurowy. Zagotowujemy. Kroimy ziemniaki w półtoracentymetrową kostkę. Dodajemy do wrzącego rosołu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy, aż ziemniaki zmiękną. Nadal mieszając, dodajemy kukurydzę, mleko oraz śmietanę i podgrzewamy na małym ogniu, uważając jednak, aby zupa już się nie zagotowała. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na stole stawiamy starty żółty ser w miseczce. Dzieci będą miały frajdę, posypując zupę serem i krakersami.