Składniki:
- 12 kromek chleba foremkowego
- majonez light
- 12 plasterków sera szwajcarskiego
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków indyka
- 3 jajka
- ½ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki soli
- 5 łyżek margaryny
|
Sposób przygotowania:
Smarujemy kromki z jednej strony majonezem. Przygotowujemy 6 kanapek, do każdej wkładając po 2 plasterki sera i po plasterku szynki oraz indyka. Odcinamy skórki, wyrównując brzegi, i przekrajamy po przekątnej. Ubijamy jajka z solą i mlekiem. Przelewamy do płytkiego naczynia. Maczamy kanapki z obu stron w mieszance jajecznej. Na patelni roztapiamy na średnim ogniu 3 łyżki masła. Smażymy kanapki z obu stron na brązowy kolor. Następnie układamy je na natłuszczonej blasze i pieczemy w temperaturze 200°C, aż ser się roztopi (3 do 5 minut). Podajemy na ciepło.