Składniki dla 3-4 osób:
- biała kapusta
- prawdziwki – według uznania
- 30 dag mięsa mielonego
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 średnia cebula i 1 dymka
- masło
- olej
- pojemniczek śmietany
- nieco mąki
- przyprawa uniwersalna Warzywko
- natka pietruszki
|
Przygotowanie
Ugotować kaszę gryczaną. W garnku z osolonym wrzątkiem sparzyć głąb kapusty. Gdy liście zmiękną (po około 10 minutach) należy je rozdzielić, odciąć zgrubiałe fragmenty i opłukać zimną wodą. Grzyby oczyścić i drobno pokroić. Cebulę obrać i również pokroić. Na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej połowę przygotowanych grzybów. Dusić tak długo, aż odparuje powstały sos. Następnie dodać ugotowaną kaszę gryczaną i przyprawić Warzywkiem. Ostudzić i połączyć z surowym mięsem mielonym. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniać liście kapusty.
Uformowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty. Można dodać nieco wody wymieszanej z przyprawą Warzywko. Dusić pod przykryciem około 40 minut. W tym czasie przygotować sos z podsmażonej na maśle dymki (białej i zielonej części), grzybów oraz śmietany z odrobiną mąki. Ugotowane gołąbki polać sosem grzybowym i posypać natką.
Smacznego!