Specyfika kuchni meksykańskiej polega na połączeniu wszystkich smaków: kwaśnego, słodkiego, ostrego, słonego i gorzkiego. Właśnie z łączenia przeciwstawnych smaków powstała najpopularniejsza potrawa w linii Mexicana Kamis - Schab w sosie barbecue.
Jest to jedna z ulubionych dań mieszkańców Teksasu oraz północnej części Meksyku. O charakterze dania decyduje unikalny sos na bazie powideł śliwkowych, aromatu salsy i pieprzu czarnego, z dodatkiem innych przypraw. Powidła śliwkowe z mięsem smakują wyśmienicie i tworzą idealną kompozycje. Nadaje one podsmażonym kawałkom mięsa schabowego charakterystycznego, lekko słodkiego smaku.
Aby potrawa uzyskała prawdziwie teksański charakter, można do niej dodać czerwoną paprykę, a całość udekorować odrobiną gęstej śmietany. Schab w sosie barbecue wyśmienicie smakuje podany z opiekanymi ziemniakami. Wystarczy 20 minut i baza smakowa Kamis, by przyrządzić pyszny schab w aromatycznym, aksamitnym, śliwkowym sosie barbecue.