Niezbędne składniki:
- 800 g jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny (udziec lub łopatka)
- 4 plastry fety
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 3 marchewki
- garść fasolki szparagowej
- 1 duży pomidor bez skóry
- sok z ½ cytryny
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki Przyprawy do dań kuchni greckiej Kamis
- 8 kwadratów pergaminu ok.40*40 cm
|
Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do następnego dnia). Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką. Arkusze pergaminu ułożyć po 2 na sobie, tak aby tworzyły gwiazdę. Mięso i warzywa rozłożyć po równo na pergaminach, na wierzchu każdego położyć plaster pomidora i pokruszoną fetę. Każdą paczuszkę związać sznurkiem jak sakiewkę. Piec ok. 1,5 godz. w temp. 180C. Paczuszki z pergaminu serwować na talerzu.