|
Idealnym uzupełnieniem potraw z kartoflem w roli głównej jest przyprawa Warzywko. Dzięki niej każda pani domu odnosi swój mały sukces kulinarny. Ziemniaki zawdzięczamy hiszpańskim konkwistadorom, którzy w XVI wieku przywieźli je do Europy z obecnych terenów Peru (Ameryka Środkowa). Pomimo, że początkowo wykorzystywano je jako roślinę ozdobną i paszę dla zwierząt, szybko doceniono ich smak i zalety kulinarne. W Polsce kartofle pojawiły się pod koniec XVII wieku, a obecnie stanowią wręcz niezbędny składnik domowej kuchni.
Wbrew obiegowej opinii ziemniak nie jest warzywem tuczącym. Wartość kaloryczna 100 g gotowanych kartofli to około 70 kcal - 3 razy mniej niż pieczywa! Ziemniaki są źródłem witaminy C, wapnia, magnezu, fosforu, wspomagającego trawienie błonnika i obniżającego ciśnienie tętnicze potasu. Najwięcej mikroelementów znajduje się pod ich skórką.
Najlepsze są oczywiście młode, polskie ziemniaczki dostępne tylko latem i podawane w domu z masłem, koperkiem i zsiadłym mlekiem! Jednak obecnie również jesienią możemy nabyć smaczne, kremowe odmiany sprowadzane z Egiptu, Izraela czy Maroka. Importowane ziemniaki doprawione przyprawami używanymi w domowej kuchni, np. koperkiem, zieloną pietruszką czy Warzywkiem, stanowią doskonałą bazę do przyrządzania prostych i smacznych dań dla całej rodziny.
Niezależnie od pory roku, czy odmiany ziemniaki warto serwować w przeróżnych odsłonach. Gotowane, podsmażane czy pieczone możemy przyrządzić dość szybko bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Aby w naszych potrawach rozsmakowali się wszyscy domownicy warto zastosować odpowiednie dodatki. W tej roli świetnie sprawdzi się przyprawa uniwersalna Warzywko, dzięki której dania z ziemniaków nabiorą naturalnego, warzywnego aromatu. Odpowiednio skomponowany mix marchwi, cebuli, liści selera, natki pietruszki, papryki, pomidorów, czosnku i pasternaku, uzupełniony subtelnym dodatkiem przypraw i soli dopełni smak placków ziemniaczanych, sałatki warzywnej, zapiekanki ziemniaczanej czy puree. Wystarczy szczypta Warzywka i odrobina masła, aby upieczony ziemniak rozpływał się w ustach, a popularna kartoflanka nabrała głębokiego smaku.
|