|
W przezroczystych opakowaniach „Słonecznych Owoców Helio” każdorazowo znajdziesz duże, mięsiste owoce daktyla. Na opakowaniach z charakterystycznym logo marki Helio, konsument znajdzie także pełną informację o kraju pochodzenia owoców, a także wartości energetycznej, zawartości białka i węglowodanów w produkcie.
Suszone owoce daktyli bez pestek stanowią doskonałą przekąskę. W pracy, na uczelni czy w podróży. Daktyle są traktowane przede wszystkim jako owoce deserowe, dodaje się je do ciast (zwłaszcza keksów) oraz spożywa jako przekąskę, przed daniem głównym. W krajach arabskich owoce palmy daktylowej wykorzystuje się do wyrobu dżemów, octu, past oraz syropu zwanego „miodem daktylowym” używanym do słodzenia herbaty czy kawy. Daktyle z serii Helio Słoneczne Owoce znajdą zastosowanie jako element potraw mięsnych, sałatek, a także wszelkiego rodzaju deserów. Wyśmienicie smakują podane z lodami o smaku chałwy.
Zdrowy daktyl
Owoce daktylowca zawierają witaminy A, B1, B2 i PP, potas, żelazo i magnez, sporą ilość łatwo przyswajalnego cukru. Bogate w znaczącą ilość błonnika pokarmowego sprawiają, że spożywanie daktyli, może zapobiegać zaparciom oraz przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Dzięki obecności antyoksydantów, wzmacniają organizm, natomiast potas w daktylach sprawia, że można je proponować również osobom z nadciśnieniem.
autor: / źódło: / opracowanie:
Helio
|