Zacznijmy od zlewozmywaka, który powinien znaleźć się w pobliżu płyty do gotowania i chłodziarki. Dzięki temu zaoszczędzimy czas, ograniczając niepotrzebne ruchy. Usprawnić pracę w kuchni pomagają nam także producenci zlewozmywaków, którzy swoją podstawową ofertę stale wzbogacają coraz bogatszym zestawem akcesoriów. Ruchome deski, baterie z wyciąganą wylewką, czy specjalne wkładki do komór, w których możemy pozostawić produkty do odsączenia, to tylko niektóre przykłady takich dodatków. - Zlewozmywak już dawno przestał być sprzętem służącym jedynie do zmywania, można go wykorzystywać podczas rozpakowywania żywności, płukania jej, odsączania, obierania, krojenia, rozmrażania – mówi Jarosław Matys z firmy Franke Polska, która na polski rynek wprowadziła innowacyjny system active kitchen (zlewozmywak z zestawem listew ściennych, na których umieszczamy dodatkowe akcesoria).
Niezwykle pomocne okazują się również sortowniki na odpady, które doskonale wykorzystują przestrzeń pod zlewozmywakiem, zastępując tradycyjny kosz na śmieci. Teraz odpadki organiczne możemy wyrzucać do innego pojemnika niż papier czy szkło, a niektóre modele sortowników mają dodatkowo filtry zatrzymujące nieprzyjemne zapachy.
Pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzewczą powinien znaleźć się najdłuższy odcinek blatu, stanowiący swobodne miejsce do przygotowywania posiłków. Blat najczęściej umieszczamy na wysokości 86 cm, co wynika ze standardów architektonicznych, zgodnie, z którymi blat powinien zmieścić się pod oknem. Przestrzeń pod blatem można wykorzystać na ustawienie zmywarki lub innego sprzętu AGD.
Na wysokości 52 do 60 cm nad płyta roboczą zawieszamy szafki górne. Im wyższe szafki - tym więcej przestrzeni potrzebnej na przechowywanie produktów spożywczych i sprzętów kuchennych.
Kuchenną wyspę należy zaplanować jeszcze przed wykończeniem ścian i posadzki w kuchni. Jeśli mają się na niej znaleźć urządzenia kuchenne, trzeba wcześniej pomyśleć o doprowadzeniu odpowiednich instalacji. Na wyspie najczęściej montuje się płytę grzejną, a także zlewozmywak. Planując ich położenie, warto pamiętać o pozostawieniu kawałka wolnego blatu, na który będzie można, np. odstawiać naczynia. Minimalna szerokość wyspy jest taka sama jak szerokość typowego blatu kuchennego i wynosi 60 cm. Nad płytą grzejną powinien się znaleźć okap wyspowy zamocowany do sufitu.
- Okap wyspowy widać z każdej strony, wybierzmy, więc taki, który dobrze wkomponuje się w wystrój wnętrza – radzi ekspert z firmy Franke. – W ostatnim czasie ogromną popularnością cieszy się model Tunnel FTU 3807 I XS 77 H, który daje projektantom wiele możliwości – może być zamontowany jako pojedyncze urządzenie ze szklaną czaszą lub bez, ale też bardzo ciekawy efekt uzyskamy montując dwa identyczne modele obok siebie.